Minister Van Engelshoven heeft ’diep respect’ voor MBO Rijnland in Leiden

Minister Van Engelshoven neemt een kijkje in de examenkeuken van MBO Rijnland in Leiden.
© Foto Taco van der Eb
Leiden

MBO Rijnland maakt zich nu al grote zorgen over het nieuwe schooljaar. Misschien moeten ’gewoon’ en online onderwijs gecombineerd worden om drukte in schoolgebouwen te voorkomen. „En misschien moeten we als een bedrijf gaan functioneren; vijftig weken per jaar open en niet iedereen tegelijk met vakantie”, zegt directeur Klaske Appeloo tegen minister Ingrid van Engelshoven (onderwijs), als die de school in Leiden bezoekt.

De scholen van MBO-Rijnland zijn, net als alle middelbaar en voortgezet onderwijs, al twee maanden dicht.

De studenten mogen alleen naar school komen komen om examen te doen. Dat vergt veel gepuzzel: voor een examen zijn nu drie lokalen nodig in plaats van één. Examens worden overdag en ’s avond afgenomen. Van Engelshoven uitte haar ’diepe respect voor iedereen die dit mogelijk maakt’.

Gratis

Ook het onlineonderwijs zorgt voor hoofdbrekens. Appeloo vindt dat ze dat in Estland beter geregeld hebben. „Iedereen heeft daar gratis internet. Waarom zij wel en wij niet.” Dat is iets om over na te denken, vindt de minister. ,,Maar gratis wifi zie ik hier niet gebeuren.”

Onlineonderwijs is bepaald niet alleen negatief. „We zijn wat leerlingen kwijtgeraakt, maar er zijn er ook die bij online lessen juist beter tot hun recht komen”, zegt voorzitter Otto Jelsma van het College van Bestuur. Britney, die studeert voor een baan in de kinderopvang, ziet vooral voordelen. „Je kan langer uitslapen. En je kunt onder de les ook even wat eten en drinken.”

Maar een jongen die techniek studeert, vindt het ’stom’ dat hij voor praktijklessen nu op YouTube moet kijken.

Studenten en docenten van MBO Rijnland komen wel aan hun beweging, want de liften in het negen verdiepingen hoge gebouw mogen ze niet gebruiken. Er zijn aparte trappenhuizen voor naar boven en naar beneden.

Zo gaat het in het gebouw best goed met afstand houden. Buiten is dat een ander verhaal, aldus woordvoerder Mohammed Mohandas. „Leerlingen vliegen elkaar toch in de armen als ze elkaar na weken weer zien.”

Op de vraag van Van Engelshoven of leerlingen op de fiets naar school kunnen om het openbaar vervoer te ontlasten, schiet de leden van de staf in de lach. „Sommige studenten weten niet eens wat een fiets is.”

Lunch

Tot slot van haar werkbezoek neemt de minister een kijkje in de keuken op de zesde verdieping, waar Melissa van der Mee en Kaylee van Heeringen voor hun examen servicemedewerker een lunch bereiden. Het gezelschap komt stilletjes binnen, maar dat hoeft niet. „D’r mag gepraat worden hoor”, roept kok Vincent Kampaan. „In een keuken wordt altijd gepraat.”

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.