Premium

Strandtenthouders in Katwijk en Noordwijk zijn al improviserend klaar voor stralende Hemelvaart

Strandtenthouders in Katwijk en Noordwijk zijn al improviserend klaar voor stralende Hemelvaart
Ligbedden op het strand, zoals hier bij paviljoen Surf & Beach in Katwijk, mogen worden verhuurd.
© Foto Johan Westra
Noordwijk / Katwijk

Al improviserend kijken de strandtenthouders in Katwijk en Noordwijk uit naar een stralende Hemelvaartsdag. ,,We zijn er helemaal klaar voor’’, zegt Dirk Schipper van strandpaviljoens Zand en Zilt.

Hij en zijn collega’s prijzen zich gelukkig dat het in tegenstelling tot in buurgemeente Scheveningen, waar ondernemers opstandig worden, is toegestaan om afhaalloketten te openen voor eten en drinken en strandstoelen te verhuren. ,,We kunnen het op een heel veilige, verantwoorde en hygiënische wijze doen, omdat we het ruim opzetten’’, benadrukt Schipper.

Met het oog op de hygiëne pleiten de gemeenten Katwijk en Noordwijk er bij Veiligheidsregio Hollands-Midden voor dat strandpaviljoens hun toiletten weer mogen openen. Zij beseffen dat zulke gedeelde voorzieningen niet zonder risico zijn, maar zien nu dat strandbezoekers hun behoefte in zee, op het strand of in de duinen doen. En dat vinden zij nog veel problematischer.

Coronapolitie

De praktijk is anders dan papier, blijkt al sinds veel strandpaviljoens een afhaalloket hebben geopend. De terrassen mogen dan gesloten zijn, dagjesmensen vinden altijd wel een plekje om zittend hun gekochte consumptie te nuttigen. ,,Daar kun je ze niet met geweld afjagen’’, zegt Stephan Stokkermans, voorzitter van de Noordwijkse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. ,,Als ondernemer houdt de rol van coronapolitie ergens op.’’

Strandtenthouders in Katwijk en Noordwijk zijn al improviserend klaar voor stralende Hemelvaart
Wat in Scheveningen verboden is, mag in buurgemeenten Noordwijk en Katwijk wel: ligstoelen verhuren aan strandgangers, zoals hier bij Lodge in Noordwijk.
© Foto Johan Westra

Ondertussen krijgen de strandondernemers iets van hun goede humeur terug, nu zij hun terrassen gereedmaken voor heropening op 1 juni. ,,We kijken er echt naar uit om onze vaste gasten weer te zien’’, zegt Dirk Schipper. ,,Horecamensen zijn er niet voor om eenzaam opgesloten te zitten. Wat een podium is voor een artiest, is een vol terras voor ons.’’

Test

Hemelvaart wordt voor strandtenthouders en hoteliers de eerste test voor de situatie na 1 juni, stelt Stokkermans, directeur van hotel Huis ter Duin. ,,We kiezen ervoor niet voor honderd procent vol te gaan. Gezien het aantal aanvragen had het makkelijk gekund, maar daar voelen we ons niet senang bij. Omdat alle restaurants en cafés dicht zijn, moeten we alles zelf faciliteren. Met een vol hotel lukt dat niet. Veiligheid van gasten en medewerkers is nog steeds het uitgangspunt. We houden het dan ook, net als veel andere hotels hier, bij zestig procent bezetting.’’

Katwijk sluit op Hemelvaartsdag de grotere parkeerterreinen af, om te voorkomen dat het op het strand te druk wordt. Noordwijk heeft daar nog geen besluit over genomen.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.