Premium

Column Jong Geleerd: Anderhalvemeterstudentenleven

Het is thuiswerkdag nummer 47, een uur of acht ’s avonds. Ik leun achterover in mijn bureaustoel en denk aan een paar maanden geleden, toen ik op doordeweekse avonden te vinden was in het Universitair Sportcentrum om te dansen of sporten, of bij vriendinnen in de keuken. Een biertje drinken met vrienden van de studie of op date in een restaurant in de binnenstad zit er voorlopig ook niet in, en de borrel van de vereniging kunnen we ook wel vergeten.

De normale avond van de student is geen normale avond meer. Waar een 8 vierkante meter kamertje aan het begin van het collegejaar nog geen enkel probleem was (’ik ben toch altijd in de UB of in de fusie’) komen de muren nu steeds dichterbij. Maar zoals wij studenten vaak creatief omgaan met het begrip ’avondeten’ (’pasta met niks is ook lekker’, en: ’alles wat je nodig hebt zit in instant noedels’) kan er op meer uitdagingen een inventief antwoord gevonden worden.

De afgelopen tijd heb ik van alles langs zien komen. Yoga in het USC volg ik nu met een livestream via Instagram. Whatsappbellen met mijn vriendinnen van de roeivereniging en ondertussen hetzelfde recept maken vervangt het gezamenlijke ploegeten. In het huis van een studievriendin wisselen ze bij gebrek aan de UB elke twee uur van kamer om het studeren en vrije tijd meer gescheiden te houden. Zelfs de El Cid, de introductieweek van het Leidse studentenleven, zal waarschijnlijk grotendeels online plaatsvinden vanwege het verbod op evenementen. En de borrel van de studentenvereniging? Die kan ook online. Een vraag tussendoor: als het hele dispuut tegelijkertijd in zijn eentje bier drinkt, is het dan nog steeds alleen drinken, en daarmee alcoholisme?

Ondertussen vraag ik me af hoe onze studententijd er over een jaar uitziet. Met de voorspellingen dat we nog een paar jaar last van dit virus zullen hebben, verwacht ik niet dat we over een jaar weer in een volle kroeg of sociëteit zullen staan. Hoeveel van dit nieuwe leven blijft behouden en hoeveel van het oude krijgen we terug? Mijn hoop is dat het volgend collegejaar in ieder geval weer mogelijk wordt om nieuwe mensen te ontmoeten.

Denk er maar eens over na: heb jij een nieuw contact gelegd in de afgelopen twee maanden? Ik niet, en veel studenten met mij niet. De collegezaal, de UB, de sociëteit, de kroeg en het sportcentrum, waar we anders mensen zouden ontmoeten, zijn gesloten. Hopelijk komt daar snel verandering in. Of anders verzint een creatieve student misschien een manier om middenin de social distancing toch ons sociale netwerk te vergroten.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.