Wassenaarse strandtenthouders blijven gedwongen dicht in tegenstelling tot Katwijkse en Noordwijkse collega’s: ’Krankzinnig dat aanpak corona regionaal wordt bepaald’

Wassenaarse strandtenthouders blijven gedwongen dicht in tegenstelling tot Katwijkse en Noordwijkse collega’s: ’Krankzinnig dat aanpak corona regionaal wordt bepaald’
De strandtenthouders in Wassenaar mogen nog niks doen.
© Foto ANP
Wassenaar / Kwijtschelding

Terwijl de strandtenthouders in Katwijk en Noordwijk klaar zijn om strandstoelen te verhuren en afhaalloketten te openen, mogen hun collega’s in het enkele kilometers verderop gelegen Wassenaar niets. ,,Wij waren er ook klaar voor’’, reageert Sander van der Kroft namens de vier Wassenaarse paviljoenhouders. ,,Dinsdag hoorden we dat het niet mocht. Het is krankzinnig dat de aanpak voor het bestrijden van het coronavirus zo regionaal wordt bepaald.’’

De ondernemers hadden alle voorbereidingen getroffen en de inkoop gedaan. ,,We konden rekening houden met alle afstandsregels.’’ Ze moeten echter wachten tot 1 juni, 12.00 uur.

Doordraaien

Blij zijn de ondernemers op de Wassenaarse Slag wel dat er een kans is dat ze de komende twee winters door mogen blijven draaien. ,,Dit zou ons gigantisch helpen.’’

Van der Kroft reageert op het besluit van de Wassenaarse gemeenteraad dinsdagavond om de strandtentexploitanten twee winters te laten doordraaien. Dit ter compensatie van het leed als gevolg van de coronacrisis. Het leven is momenteel zwaar voor ze.

Wethouder Caroline Klaver beloofde haar best te doen de jaarrondexploitatie mogelijk te maken, maar gaf wel aan dat ook Rijkswaterstaat en het Hoogheemraadschap ermee moeten instemmen.

Ze zei ook dat de gemeente nog steeds in overleg is met de ondernemers om de jaarrondexploitatie permanent mogelijk te maken. ,,De bal ligt bij de ondernemers die nog een flora- en faunaonderzoek moeten doen en onderling moeten bepalen wie welke plek inneemt.’’ Van der Kroft bevestigt dat hij en zijn collega’s daarmee bezig zijn.

De gemeenteraad besloot ook op initiatief van de VVD, D66 en de PvdA om de door de crisis getroffen ondernemers tegemoet te komen door de precario en terrasgelden tot eind dit jaar kwijt te schelden. Verder willen ze dat de gemeente ruimhartig omgaat met aanvragen voor grotere terrassen.

Bovendien besloot de gemeenteraad dat de openingstijden voor winkels, kappers en dergelijke moeten worden verruimd. Ook op zondagochtend moeten ze open kunnen. Wethouder Klaver beloofde deze mogelijkheid te onderzoeken.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.