Toen er op 21 mei nog wél gesport werd: ’Dit wordt mijn moment’, wist Edwin van der Sar vlak voordat hij Manchester United de Champions League bezorgde [video]

Het coronavirus heeft de sportwereld tot stilstand gebracht. In deze rubriek gaan we terug naar de tijd waarin er nog gewoon overal gesport werd. Dezelfde datum als vandaag, maar dan mét sport. Vandaag: 21 mei 2008, Edwin van der Sar bezorgt Manchester United de Champions League.

,,Ik wilde ook een Hans van Breukelen-momentje hebben en nu heb ik ’m’’, glunderde Edwin van der Sar nadat hij diep in de Russische nacht de beslissende strafschop van Chelsea-aanvaller Nicolas Anelka had gestopt. Die cruciale redding in het Loezjniki-stadion in Moskou bezorgde Van der Sar eeuwige roem en leverde zijn club Manchester United de Champions League op.

Ronaldo

De strafschoppenreeks was noodzakelijk geworden omdat Manchester United en Chelsea elkaar 120 minuten in evenwicht hadden gehouden. Cristiano Ronaldo had United op voorsprong gekopt, Frank Lampard maakt namens de Londenaren gelijk. Aanvankelijk leken de strafschoppen op een drama uit te lopen voor de ploeg van Van der Sar. Nadat Ronaldo als enige had gemist, kon John Terry Chelsea naar de winst schieten. Tijdens zijn aanloop gleed hij op het kletsnatte veld echter onderuit waarna de bal tegen de paal ketste.

Gedecideerd

Nadat zijn ploeggenoten geen fout meer hadden gemaakt, eiste de toen 37-jarige Van der Sar de hoofdrol op. Hij maakte zich groot, wees gedecideerd naar links en dook de inzet van Anelka vervolgens keurig uit de rechterhoek. Wat volgde, waren de mooiste vier seconden uit zijn carrière, zei hij later. ,,Die paar tellen dat je daar alleen staat met je armen omhoog, terwijl je al je medespelers op je af ziet rennen. Dat was mijn moment.’’

Van der Sar was geen penaltykiller, werd vaak gezegd. De Noordwijker kon nooit zoveel met die kritiek. Zijn momenten zouden nog wel komen. En dat bewees hij op het EK in 2004 toen hij de inzet van de Zweed Olof Mellberg stopte, waarna Arjen Robben Oranje naar de halve finale schoot. Voor het eerst in de historie kwam Nederland winnend uit een strafschoppenreeks. Een nationaal trauma was op slag verdwenen.

Voorkeurshoek

Op die avond in het kletsnatte Moskou zou het allemaal nog veel mooier worden voor Van der Sar. In de aanloop naar de Champions League-finale had hij urenlang naar dvd’s gekeken. Hij wist van elke Chelsea-speler de voorkeurshoek. ,,Maar bij Chelsea hadden ze hun huiswerk ook gedaan’’, zei Van der Sar jaren later. ,,Ze wisten dat ik het liefst naar rechts dook. Dus verdwenen de meeste penalty’s links naast mij.’’

Toen Anelka naar de stip gesjokt kwam, was de United-doelman zeker van zijn zaak. ,,Dit gaat mijn bal worden’’, sprak hij zichzelf toe. Anelka koos altijd voor dezelfde hoek, wist hij. Plagerijtjes vormden het voorwerk. Na lang getreuzeld te hebben, wees Van der Sar gedecideerd naar links. De inzet van Anelka kwam rechts en Van der Sar was op tijd om de bal te stoppen.

Penaltykiller

Nooit zou iemand meer zeggen dat Van der Sar geen penaltykiller was. In 2011 zwaaide hij af om in 2016 - hij was inmiddels directeur geworden bij Ajax - nog een zeer kortstondige rentree te maken bij zijn voormalige amateurclub Noordwijk dat met keepersproblemen kampte. In het hoofdklasseduel met Jodan Boys stopte hij ook als pensionado een strafschop. Deze keer bleven dolblije taferelen uit. Van der Sar wist inmiddels wel hoe het was om een penalty te keren.

Aflevering van gisteren: ’Dit is shit’, zegt Tom Dumoulin na mislukte etappe in de Giro

Meer nieuws uit Sport

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.