Premium

Veens bedrijf Solid Install ziet nieuwe markt: met uvc-straling corona en meer te lijf

Veens bedrijf Solid Install ziet nieuwe markt: met uvc-straling corona en meer te lijf
In de kapsalon van Chantal Valentijn zorgt Patrick Seelbach van Solid Install onder meer voor een luchtreiniger met uvc-straling.
© Foto Hielco Kuipers
Roelofarendsveen

De coronacrisis biedt naast bedreigingen ook kansen, voelt Solid Install in Roelofarendsveen. Terwijl het bedrijf nog maar amper licht en geluid verzorgt voor evenementen, heeft het er nieuwe markten bij als het verzorgen van livestreams bij begrafenissen én het ontsmetten van ruimtes met uvc-straling.

Dat de kortste en krachtigste vorm van ultraviolette straling (uvc) kan ontsmetten, is al langer bekend. Bij medische apparatuur, voedingsmiddelen en drinkwater doet het dat ook met verve. Het kan namelijk door celwanden heen breken en genetisch materiaal vernietigen. Hoe mooi dat ook is bij schadelijke (micro)organismen, bij het desinfecteren van ruimten waar ook mensen komen kan dat natuurlijk niet zomaar.

Nu hygiëne door het coronavirus belangrijker is dan ooit, wordt op steeds meer plekken geprobeerd er een mouw aan te passen. Azië, waar het virus het eerst toesloeg, loopt voorop. Zo baden ov-bussen daar in uvc-licht, reinigen robots er ziekenhuisvloeren mee en straalt ook een groeiend aantal wachtkamers van tandartsen, huisartsen en ziekenhuizen het uit. Maar dan wel op momenten dat daar niemand is.

Europa volgt inmiddels, onder meer via ziekenhuiskamers in Madrid en Belgische bussen. En Patrick Seelbach van Solid Install merkt dat ook Nederlandse bedrijven en instellingen interesse is beginnen te krijgen. „Zo lopen er, naast de plaatselijke kapper waar we aan de slag gaan, oriënterende gesprekken met uitzendbureaus, een museum en een zwembad dat iets wil voor de kleedruimtes. En we verwachten de komende weken meer bevestigde opdrachten.”

Opgevoerde productie

„Punt is wel dat, door de enorm toegenomen vraag, de levertijden zijn opgelopen”, weet Seelbach. Zo kan pas drie weken nadat de kapper ’ja’ zei, zijn bedrijf daar ook daadwerkelijk aan de slag. Eerder kon het Belgische bedrijf Luxibel de armaturen voor de door Philips gemaakte lampen niet leveren. „Terwijl ze daar de productie de laatste weken drastisch hebben opgevoerd.”

De Veense kapsalon It’s your hair ontvangt twee soorten lampen. Een deel reinigt de lucht vanuit gesloten ventilatie-units op momenten dat de kapsalon open is. Er zijn er ook die zich ontfermen over de oppervlakten waarmee mensen in aanraking zijn geweest - van stoelen, tafels, plateaus tot vloeren en wanden. Om te voorkomen dat iemand geraakt wordt, gebeurt dat wanneer de kapperszaak gesloten is. Mocht er iemand binnenkomen, dan slaan ze automatisch af.

Beschermen

„Ik vind nu eenmaal dat het mijn taak is om mijn personeel en mijn klanten te beschermen, gevaren te elimineren waar je maar kan”, legt eigenares Chantal Valentijn uit. „Voor nu en voor de toekomst. Want het zal niet het laatste virus zijn dat we krijgen.” Hoewel ze het er niet voor doet, kan ze zich voorstellen dat het extra klanten lokt nu ze zich aan alle kanten veilig kunnen voelen. Zo zitten er tussen de vijf kaptafels inmiddels vitrinekasten vol planten die voor afstand zorgen en door elkaar lopen onmogelijk maken. Toeslagen rekent ze nergens voor: „Dit is echt aan de ondernemer.”

Hoewel Solid Install, de helemaal stilgelegde verhuurtak (Solid Rental) en de Belgische fabrikant tot voor kort voor ander licht gingen, ziet Seelbach vooral overeenkomsten. „We weten waar je lichtbron(nen) plaatst en hoe sterk het licht moet het zijn om in een bepaalde tijd ook grote oppervlaktes aan te kunnen.”

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.