Premium

Coronaproof zonnen op het strand van Katwijk en Noordwijk

Coronaproof zonnen op het strand van Katwijk en Noordwijk
Het is druk op de stranden van Katwijk en Noordwijk, maar de gasten houden zich doorgaans goed aan de regels.
© Foto Johan Westra
Katwijk / Noordwijk

Hemelvaartsdag 2020. Een stralende dag met zomerse temperaturen. Het strand bij Katwijk en Noordwijk ligt vol badgasten.

Zo lijkt het althans van een afstand. Want op het strand zelf blijkt dat bijna iedereen zich keurig aan de coronarichtlijn van 1,5 meter afstand houdt. Ook de strandbedden en parasols zijn conform de coronamaatregelen opgesteld.

De strandpaviljoens zijn nog steeds dicht, gasten die iets willen drinken of eten, kunnen terecht bij afhaalloketten. Om overmatige drukte op het strand te voorkomen, hebben de gemeenten Katwijk en Noordwijk de capaciteit van de parkeermogelijkheden gehalveerd.

De sfeer op het Katwijkse strand is ondanks de drukte en de coronacrisis relaxed. Families, vrienden en stellen hebben genoeg ruimte om zich heen om coronaproof van de zomerse dag te genieten.

De Utrechtse vriendinnen Mengeh (19) en Diede (21) zitten op het tafeltje tussen hun strandbedjes bij strandpaviljoen Zilt in Katwijk Monopoly te spelen. Ze waren al vroeg op het strand: „We wilden er zeker van zijn dat we de auto konden parkeren en dat we nog een bedje konden huren”, vertelt Mengeh.

„Dit voelt veilig aan. Er is genoeg ruimte tussen de strandbedden. En als we iets te eten willen bestellen, kunnen we een appje sturen en betalen met een tikkie. Het eten wordt dan op veilige afstand bezorgd. Helemaal chill”, voegt Diede toe.

Dirk Schipper van strandpaviljoens Zilt en Zand is niet ontevreden: „We doen er hier in Katwijk met zijn allen er alles aan om er alsnog een mooie zomer van te maken. Hemelvaartsdag is de vuurproef. Het bezorgen op 1,5 meter gaat goed. Zo voorkomen we dat er rijen wachtenden voor het paviljoen ontstaan en houden we het ordelijk. Andere kustgemeenten kunnen een voorbeeld aan Katwijk nemen.”

Nette pak

Op het strand van Noordwijk is de sfeer eveneens ontspannen. Ruben Vis, restaurantmanager bij Breakers Beach House, valt in zijn nette pak uit de toom tussen de badgasten. Hij checkt of alles naar wens verloopt bij het loket voor hapjes en drankjes en de verhuur van strandbedden, pal onder de beachclub.

„Het is rustiger dan verwacht maar de verkoop loopt lekker door. Je merkt dat gasten blij zijn dat ze weer gezellig op het strand kunnen zitten. Dat heeft iedereen gemist.” Ook de besteding is iets uitbundiger dan normaal, valt Vis op: „Normaal verkopen we drie flessen champagne op een dag. Deze Hemelvaartsdag zitten we al op tien.”

Uit voorzorg heeft de gemeente de parkeercapaciteit in Noordwijk gehalveerd. Parkeerterrein het Wantveld stond dan ook half vol. Op de Noordwijkse boulevards is het dringen geblazen: elke parkeerhaven is in gebruik. De weg naar het parkeerterrein bij Langevelderslag is aan het eind van de ochtend afgesloten vanwege de drukte. „Het was een hele spannende en drukke dag, maar uit de eerste, voorlopige, evaluatie blijkt dat de situatie op de parkeerterreinen en de stranden over het algemeen beheersbaar was”, meldt woordvoerder Ton van Heemst.

Echte parkeerproblemen zijn er niet in Katwijk. De ondergrondse parkeergarage en de boulevard staan bomvol, maar op de parkeerterreinen bij de Noordduinen en de Zuidduinen is het maximum (50 procent bezetting) niet bereikt. Verder meldt de gemeente dat het wel qua fietsers erg druk is geweest in en rond Katwijk. Op verzoek van de politie is daarom het fietspad tussen Katwijk en Wassenaar enige tijd afgesloten.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.