Universiteit en Hogeschool Leiden voorzichtig uit ’lockdown’

De Hogeschool Leiden gaat vanaf 15 juni voorzichtig weer open. Prioriteit hebben toetsen van praktijkvakken, zoals verpleegkunde, fysiotherapie en laboratoriumonderwijs.
© Foto Hielco Kuipers
Leiden

De Hogeschool Leiden en de Universiteit Leiden gaan vanaf maandag 1 juni heel voorzichtig de deuren openen. De universiteit neemt de Senaatskamer weer in gebruik voor promoties; daar zijn maximaal twintig toehoorders welkom. De Hogeschool is nu al open voor ’kleinschalige (eind)examenactiviteiten en vergaderingen van medewerkers’.

Een volgende test wacht de twee onderwijsinstellingen vanaf maandag 15 juni. Dan gaan de deuren open voor onderwijs dat echt niet online gegeven kan worden. Practica en mondelinge tentamens zijn mogelijk, en contacten tussen docenten en ’kwetsbare studenten’, zoals de universiteit op haar website schrijft. Ook de hogeschool gaat vanaf die dag weer toetsen afnemen, specifiek voor vaardigheden die niet online getoetst kunnen worden, zoals bij de laboratoriumopleidingen, fysiotherapie en verpleegkunde. ’Veldexcursies’ mogen ook, meldt universiteitenvereniging VSNU.

In de gebouwen van de universiteit en de hogeschool worden looproutes ingericht. Bezoekers moeten rekening houden met ’hygiënemaateregelen’. Iedereen die de Hogeschool Leiden bezoekt, moet bij de entree de handen ontsmetten.

Deze maatregelen zijn ingegeven door de gedachte dat in gebouwen van het hoger onderwijs doorgaans heel veel mensen bijeen zijn, waardoor coronabesmettingen gemakkelijk worden doorgegeven. Ook speelt mee dat studenten doorgaans met het openbaar vervoer reizen, zeker als ze niet in de Leidse regio wonen. De Hogeschool Leiden roept studenten op om met de fiets te komen. Toetsuren hebben plaats buiten de spits, dat wil zeggen tussen 11.00 en 15.00 uur en na 20.00 uur. Studenten die een toets hebben tussen 15.00 en 20.00 uur, moeten vóór 15.00 uur ’binnen’ zijn.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.