Premium

Column 60 seconden: Frisse neus

Column 60 seconden: Frisse neus
© Archieffoto ANP

Een nieuw probleem. Steek ik vanaf de De Sitterlaan op de fiets de Lammenschansweg over, staat de hele middenberm vol met fietsers, allemaal keurig achter elkaar. Achter aansluiten gaat niet meer, dan sta ik op de rijbaan. Naast een andere fietser gaan staan, lijkt me in deze tijd ook niet zo’n goed idee.

In arren moede hijs ik mijn fiets dan maar anderhalve meter naast het fietspad in het gras.

Een wandelingetje naar de stad is ook niet meer wat het is geweest. Op het Steenschuur staat een oude man, met een mondkapje waar een baard onderuit steekt, op wel zeer veilige afstand te praten met zijn dochter. Als ik er behoedzaam tussendoor manoeuvreer, roept zij: ,,Meneer! Anderhalve meter alstublieft.’’

Ik kijk om en haal mijn schouders op. Het valt niet mee om op verantwoorde wijze een frisse neus te halen.

Drie jaar geleden kocht ik een tweedehands auto met een metalen vouwdak. Het viel me nogal tegen, zo’n cabriolet. Koud en winderig op grijze dagen, en als de zon scheen al snel te warm. Daarbij voelde ik me met het dak open nogal een uitslover.

Hoe anders denk ik daar nu over. Ik prijs de dag dat ik hem heb gekocht. Bij elk ritje gaat het dak open.

Ook aan mijn volkomen verwilderde tuin, waar gras en wilde braam, paardenbloemen, hondsdraf en stinkend Robertskruid overal tussen de klinkers opschieten, erger ik mij niet meer. Ik kijk naar de bijen die van bloem naar bloem zweven, het lieveheersbeestje dat een moeizame wandeling over een grasspriet maakt, ik zie gierzwaluwen als pijlen door de lucht schieten en ik geniet.

Als ik maar buiten ben.

Download pdf:

Bijlage

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.