Veel vrouwen ingeleid en ingeknipt bij de bevalling

1/2
Amsterdam

In Nederland worden veel vrouwen ingeleid en ingeknipt bij de bevalling.

Dit stelt onderzoeker en verloskundige Anna Seijmonsbergen-Schermers van Amsterdam UMC, afdeling Midwifery Science. Met een internationaal team onderzocht de Baarnse bevallingsgegevens uit 2013 van twaalf landen en de Duitse deelstaat Hessen.

Van de Nederlandse vrouwen die bevallen van hun eerste voldragen kind wordt 33 procent ingeleid, waardoor de geboorte kunstmatig op gang komt. Reden kan zijn dat de vrouw al 42 weken zwanger is, of dat het niet goed gaat met haar of de baby.

Nederland staat tweede op de ranglijst, achter Ierland. In andere landen wordt 14 tot 36 procent ingeleid. Bij inleiden kan het gaan om het rijp maken van de baarmoedermond, het kunstmatig breken van de vliezen en het toedienen van weeënopwekkers omdat bijvoorbeeld de vliezen al lang gebroken zijn.

Nederlandse vrouwen worden tijdens het bevallen ook vaker ingeknipt dan in andere landen. Bij het eerste kind is dat 46 procent en bij een volgende 14 procent. In Zweden wordt maar 6 procent bij het eerste kind ingeknipt en in Denemarken 7 procent. Bij een volgende bevalling is dat 2 procent. België knipt met 68 procent het vaakst in. Een knip kan bij de vrouw meer klachten en pijn veroorzaken, dan wanneer ze uitscheurt. Seijmonsbergen: ,,Een knip zou alleen gezet moeten worden als het echt niet anders kan.”

Ruggenprikken

Het aantal keizersnedes en ruggenprikken is in Nederland juist laag. Bij het eerste kind bevalt 18 procent via een keizersnede. In andere landen varieert dit tussen de 16 en 48 procent. In Nederland kreeg 30 procent bij het eerste kind een ruggenprik, in Finland 83, in België 82 en in de VS 80 procent.

Volgens Anna Seijmonsbergen doet het ene land mogelijk teveel en het andere te weinig medische ingrepen. Tussen de landen was geen significant verschil in babysterfte. ,,Omdat we in Nederland veel vrouwen inleiden en veel knippen zetten, is het belangrijk dat we kritisch kijken of dat niet minder kan. Het is goed mogelijk dat we met minder inleidingen en knippen net zulke goede uitkomsten voor moeder en kind hebben.”

De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in PLOS Medicine.

Meer nieuws uit Metropool

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.