Premium

Ik zit op het terras van het café en wil binnen naar de wc: mag dat? (en nog 9 vragen over de ‘nieuwe horeca’)

Ik zit op het terras van het café en wil binnen naar de wc: mag dat? (en nog 9 vragen over de ‘nieuwe horeca’)

Cafés en restaurants mogen weer open op 1 juni. De gastvrijheid zal vanwege de coronaregels minder groot zijn dan voorheen. Zo mogen slechts dertig gasten naar binnen en er zijn meer restricties. Wat mag nou straks wel en niet?

Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) beantwoordt tien vragen over de dagelijkse praktijk in het nieuwe kroegleven. Advies voor dorstige gezelligheidszoekers: neem een telraam mee, draag altijd een mobieltje op zak om een kruk te reserveren en kom met een lege blaas.

Ik fiets door de polder en boven mijn hoofd breekt een regenbui los. Ik zie een kroeg en wil schuilen. Binnen zitten tien gasten. Mag ik naar binnen en aan een tafeltje gaan zitten?

Je moet eerst reserveren volgens de regels die vanaf 1 juni om 12 uur gelden. Maar met een belletje of een reserveer-app moet dat heel snel te regelen zijn.

Hoe lang van tevoren moet de reservering binnen zijn? En moet dit via mail of telefoon of sociale media? Of mag er een intekenlijst bij de deur liggen die ik kan invullen om daarna meteen naar binnen te mogen?

Daar zijn geen concrete eisen aan gesteld. Ook niet aan hoe lang van tevoren en op welke manier. Een intekenlijst die je ter plekke invult, voldoet volgens ons niet aan de norm voor reserveren. Maar bijvoorbeeld tien minuten van te voren bellen of via een app reserveren moet kunnen.

Belangrijk is dat ophopingen aan de deur worden voorkomen, waardoor de gasten onbedoeld te dicht op elkaar gaan staan. Ook wordt met het reserveren voorkomen dat mensen naar een etablissement komen waar al dertig mensen binnen zitten.

Moet ik bij reservering een tijdstip van aankomst en vertrek geven?

Het lijkt logisch dat op z’n minst de aankomsttijd wordt vastgelegd. Dat helpt de ondernemer in zijn planning en de gast weet dan vanaf welk moment hij verzekerd is van zijn plekje. Een tijdstip van vertrek lijkt handig als een ondernemer in shifts wil werken.

Ik wil met een clubje vrienden afspreken aan de bar. Volstaat het dat ik voor deze drie medegasten reserveer met alleen mijn eigen naam en de mededeling ’plus drie’ of moeten alle gastennamen worden opgegeven?

Reserveren voor vrienden, met opgave van bijbehorende namen, kan. Maar wees er van bewust dat je met een groep van drie of meer (tenzij het een gezamenlijke huishouding betreft) zowel in het horecabedrijf als op het terras op anderhalve meter van elkaar moet zitten. Staan is er voorlopig niet bij.

Ik zit op het terras en moet naar het toilet, waardoor ik naar binnen moet bij het café. Mag dat zonder reservering en moet ik voor mijn wc-bezoek een gezondheidsgesprek aangaan?

In het aangepaste KHN-protocol staat dat zowel voor een terrasbezoek als binnenbezoek een gezondheidsgesprek plaatsvindt. Je bent dus al ’gescreend’. Reservering voor een toiletbezoek is natuurlijk overdreven. Als er al dertig mensen binnen zijn, lost zich dat met beetje goede wil van betrokkenen ongetwijfeld op.

De rookruimtes bestaan niet meer. Ik wil graag buiten een sigaretje opsteken. Mag ik ongelimiteerd van binnen naar buiten (en weer terug) om te roken?

Ja. Maar het maximum van dertig bezoekers binnen geldt nog steeds.

Door op een barkruk te gaan zitten kom ik op een afstand van minder dan 1,5 meter van de barman. Mag dat?

Nee. Er komt een pilot om te onderzoeken of een scherm of schot een oplossing kan zijn voor die situaties waar de afstand van anderhalve meter onhaalbaar is.

Met hoeveel vrienden mag ik maximaal aan een tafel zitten zonder de 1,5-meterregel in acht te nemen?

Twee, ongeacht de onderlinge relatie. De enige uitzondering voor meerdere mensen betreft een ’gezamenlijke huishouding’.

In de noodverordeningen zijn dat officieel ’de niet van tafel en bed gescheiden echtgenoot, geregistreerde partner of andere levensgezel en ouders, grootouders en kinderen, als zij volgens de basisregistratie personen op hetzelfde adres wonen’.

Hoe bewijs ik dat ik een gezamenlijke huishouding heb met mijn gasten?

Met zijn tweetjes is er sowieso niets aan de hand. De handhaving op de anderhalve meter afstand gebeurt pas bij drie of meer personen. Aan hen zal door het cafépersoneel de vraag worden gesteld of zij een ’gezamenlijke huishouding’ vormen.

Bewijs wordt niet gevraagd, want dan moeten gasten stapels papieren meenemen. Ondernemers hebben bovendien geen bevoegdheid om dit te verifiëren. Ze mogen alleen de ’checkvraag’ over de onderlinge band stellen.

Is er een gouden truc te bedenken waarmee ik alsnog spontaan een café kan binnenlopen?

We moeten niet op zoek gaan naar omwegen om de regels te omzeilen. Toon verantwoordelijkheid en handel naar de regels. Dat is nu even vervelend en het klinkt omslachtig. Maar als we daarmee het virus beteugelen en verder terug weten te dringen, ontstaan straks meer mogelijkheden. Zowel voor ondernemers als voor gasten. De medewerking van die laatste groep hebben we echt hard nodig.

Meer nieuws uit Metropool

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.