Premium

Centrum ’45 verzet zich tegen woningbouwplannen Oegstgeest

Centrum ’45 verzet zich tegen woningbouwplannen Oegstgeest
Overgeest, met linksonder het gemeentehuis van Oegstgeest.
© Foto Cyclomedia
Oegstgeest

Centrum ’45 ziet de gemeentelijke plannen voor het terrein van de instelling aan de Rijnzichtweg in Oegstgeest niet zitten. Dat schrijven twee leden van de Raad van Bestuur van stichting ARQ Centrum ’45 in een woensdag verstuurde brief aan het gemeentebestuur.

Met de brief voegt Centrum ’45 zichzelf toe aan de lijst van instellingen die zich verzetten tegen de bouw- en sloopplannen voor het Endegeest-terrein en omgeving waarover de gemeenteraad op donderdag 28 mei een besluit neemt.

Centrum ’45, het landelijk expertisecentrum voor psychische klachten als gevolg van oorlog en geweld, is één van de twee grondeigenaren op Overgeest. Dat terrein beslaat het gebied tussen het gemeentehuis en de rijksweg A44. De rest van het drie en een halve hectare grote gebied was in handen van Rivierduinen, maar die verkocht zijn eeuwigdurende recht van erfpacht eerder dit jaar voor 5,1 miljoen euro aan de Amsterdamse vastgoedondernemer Jan Wieger van der Linden.

Tot twee jaar geleden werkten gemeente, Rivierduinen en Centum ’45 samen aan een plan voor een villapark met ongeveer tachtig woningen. Die plannen werden vastgelegd in een door alle drie de partijen ondertekende ’haalbaarheidsovereenkomst’. De gemeente haalde die plannen in september 2018 echter van tafel. Vanaf dat moment staat Centrum ’45 buitenspel en bleef het vanuit de gemeente ’zéér stil’. ’Pas sinds enkele weken worden wij incidenteel geïnformeerd over plannen, bijeenkomsten met uw raad en de haast. Het is daarom lastig om van ’samenwerking’ te spreken.’

In de brief laat Centrum ’45 weten vast te willen houden aan de overeenkomst uit 2018 ’en dat wij als grondeigenaar niet zonder meer kunnen instemmen met gewijzigde uitgangspunten’.

In de nieuwe plannen van de gemeente mogen er in plaats van tachtig straks ongeveer 120 woningen verrijzen op Overgeest. Dat lijkt gunstig voor de grondeigenaren, maar bij Centrum ’45 zien ze dat anders. Om te beginnen moet ongeveer de helft van die 120 bestaan uit relatief goedkope woningen waar een ontwikkelaar geen stuiver aan overhoudt: naast 25 procent sociale huurwoningen eist de gemeente nu ook 20 of mogelijk 25 procent middeldure huurwoningen.

Daarnaast wil de gemeente meer parkeerplekken die als het even kan ondergronds moeten worden aangelegd. En doordat er meer huizen op het terrein komen, moet er heel wat geld gestoken worden in een nieuwe aansluiting op de Rijnzichtweg. Die kosten zijn straks allemaal voor rekening van de grondeigenaren ’terwijl wij al het gros van de kosten van de gebiedsvisie Overgeest hebben bekostigd’.

De twee leden van de Raad van Bestuur sluiten hun brief af met de oproep ’de nieuw geformuleerde uitgangspunten voor Overgeest niet te accorderen maar aan te houden totdat er een uitgewerkte deelgebiedsvisie voor Overgeest gemaakt is’.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.