Premium

’Het mondkapje wordt een soort leesbril; als je ’m nodig hebt zet je ’m op’

’Het mondkapje wordt een soort leesbril; als je ’m nodig hebt zet je ’m op’

Logisch dat de eerste keer met een mondkapje op pad raar voelt, zegt ontwikkelingspsycholoog Steven Pont uit Hilversum. „Ons brein houdt niet van verandering.”

Dat heet ’neo-fobie’; angst voor het nieuwe. „Onze fabrieksinstellingen zijn niet heel progressief.” Zo’n lap zit ook nog eens in je gezicht. „Was het nou een polsbandje dat ons beschermt; no problem. Maar het gezicht is het kwetsbaarste deel van ons lijf, met de meeste ingangen; neus, mond, ogen. Wij houden niet van gaten in ons lijf. Daarom praten en eten we door hetzelfde gat en komen mannen klaar door het gat waaruit ze ook plassen. Hoe minder gaten, hoe minder kwetsbaar.” Trouwens, merkt Pont op: „Als je het helemaal goed wilt doen, moet je nog een bril op: corona kan ook via je ogen komen.”

Weerstand

De natuurlijke weerstand tegen het mondkapje is te doorbreken. „Iets nieuws moet je tussen de acht en tien keer doen voor je lijf het accepteert. Dat zie je ook als kinderen iets nieuws leren eten of als je de eerste keer een bril opzet. Alles wordt op den duur normaal. Als het maar vaak genoeg gebeurt. Nu kijken we nog naar iemand met een mondkapje in het ov en over een tijdje kijken we als iemand ’m níet om heeft.”

’Het mondkapje wordt een soort leesbril; als je ’m nodig hebt zet je ’m op’

,,Het mondkapje wordt een soort leesbril; als je ’m nodig hebt zet je ’m op. Ik heb er niet eens erg meer in dat er nu een leesbril op m’n hoofd zit, mijn lichaam vindt ’m niet wezensvreemd. Terwijl ik me er eerst tegen verzet heb: ’Nee hoor, dat kan ik best nog lezen’.”

Verzetsgen

Veel hangt af van je motivatie. „Heb je een intrinsieke motivatie om een mondkapje te dragen? Bijvoorbeeld omdat je in de risicogroep valt of om anderen te beschermen. Degenen met een verzetsgen – ’we moeten onze vrijheid niet teveel inleveren voor veiligheid’ – moet je extrinsiek motiveren”, zegt Pont. Door handhaven bijvoorbeeld.

’Het mondkapje wordt een soort leesbril; als je ’m nodig hebt zet je ’m op’

Het mondkapje als mode-item? „Van de nood een deugd maken. Zo van; als het koud is, moeten we een jas aan, doe dan ook een leuke jas.”

Meer nieuws uit Metropool

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.