In memoriam Riet van Diemen-de Jong (1928-2020): Schoonrijden was grote passie tot op hoge leeftijd

Riet van Diemen en haar vaste schaatspartner Dick van Ree in actie.© Eigen foto

Gerard van der Hoeven
Zoeterwoude

Op 21 mei is Riet van Diemen-de Jong overleden. Ze is 92 jaar geworden. Een groot gedeelte van haar leven stond in het teken van haar favoriete sport schoonrijden. Daarin veroverde Van Diemen, zowel individueel als bij het paarrijden, meerdere Nederlandse titels.

Riet van Diemen-de Jong, geboren in het Westeinde op 1 april 1928, is een dochter van Willem de Jong en Gré Belt. Ze trouwde met Jan van Diemen en het echtpaar woonde decennia lang in de Weipoort. Jan van Diemen had een groothandel in kaas, zijn vrouw Riet deed de administratie voor het bedrijf.

In de winter 1982-1983 zag ze een demonstratie schoonrijden en was direct enthousiast. Al in 1983 won ze in de C-klasse haar eerste individuele Nederlandse titel. Ze promoveerde naar de B- en de A-klasse en pakte in de hoogste nationale categorie twee keer individueel goud en vier keer goud bij het paarrijden. In die discipline was Dick van Ree uit Renkum haar vaste schaatspartner.

In 1998, ze was toen 70 jaar, stopte Riet van Diemen met de wedstrijdsport, maar ze bleef nog tot haar 86ste recreatief actief op het ijs. Gedurende haar 15-jarige sportloopbaan won Riet van Diemen 71 medailles: 32 maal goud, 23 maal zilver en 16 maal brons.

Bij de Zoeterwoudse sportverkiezingen van de twintigste eeuw eindigde Riet van Diemen als derde. Vanwege haar grote verdiensten voor het schoonrijden werd ze benoemd tot Lid van Verdienste van IJsclub Zoeterwoude.

Naast het sporten haalde Riet van Diemen geruime tijd het geld op voor Tafeltje dekje. Dat ging altijd gepaard met een praatje en een bemoedigend woord.

De besloten uitvaartplechtigheid is woensdag 27 mei.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.