Corona versnelt sanering in horeca. Overdaad aan horeca in binnensteden

Terrassen gaan op 1 juni weer open. Maar met slecht weer red je het als ondernemer dan nog niet.
© foto ANP
Amsterdam

De laatste jaren is het aantal horecazaken in Nederland fors gegroeid. „We waren voorbereid op een opschoning van de sector. Die is door corona versneld.”

Ofwel, de komende maanden zullen veel horecazaken stoppen of failliet gaan en zullen duizenden personeelsleden hun baan verliezen. Dat vreest althans Jacqueline Twerda, bestuurder bij CNV Vakmensen.

De laatste jaren ging het economisch goed. Nederlanders gaven meer uit in de horeca en de stroom toeristen zorgde voor extra omzet. Met als gevolg steeds meer hotels, restaurants, broodjeswinkels en koffiezaken. In winkelstraten werden leegstaande winkelpanden vaak vervangen door nog meer horeca. „De balans was zoek. Dat zag je omdat het steeds moeilijker was om personeel te vinden, maar ook dat het lastiger werd om een goede boterham te verdienen. Zaken wisselden regelmatig van eigenaar. De coronacrisis moeten gemeentebesturen nu aangrijpen om nog eens te onderzoeken hoeveel horeca een stad nodig heeft”, roept Twerda op.

Overdaad

Overigens constateerde Koninklijke Horeca Nederland een jaar geleden zelf al dat het aantal horecazaken in binnensteden te hoog was. „De overdaad aan nieuwe cafés, restaurants, lunchrooms, hotels en fastfoodzaken leidt ’niet tot sterkere, maar juist tot zwakkere steden’, omdat de totale omzet door meer ondernemers moet worden verdeeld”, constateerde Robèr Willemsen van de bond. Hij stelde toen al dat het wachten is op de volgende economische tegenwind om de gaten in de winkelstraat weer te zien ontstaan.’

Die tegenwind is er met corona gekomen. Gertjan Slob, directeur onderzoek van retailadviesbureau Locatus, vreest dat behalve horeca ook winkels gaan sluiten. Dan is het noodzaak om het winkelkerngebied te verkleinen en in leegstaande panden andere functies zoals wonen onder te brengen.

Onvoldoende

Terug naar nu. Hotel Spaander in Volendam heeft faillissement aangevraagd. De laatste weken zijn al meer bekende zaken over de kop gegaan zoals Hotel Marktstad in Schagen en de restaurants Zilte Zoen in Bergen aan Zee en Egmond aan Zee. „Er zijn ook ondernemers met nog wat vet op de botten die er nu de brui aan geven en hun zaak stopzetten, dus zonder faillissement. Anderen proberen te overleven. Die hebben nu via regelingen een groot deel van de salariskosten teruggekregen. Zij kijken hoe het na 1 juni gaat lopen. Maar wanneer je maar dertig procent van de capaciteit mag gebruiken, is dat onvoldoende om uit de kosten te komen. En wanneer Rutte bij de verlenging van de steunmaatregelen al aankondigt dat ondernemers in het najaar op eigen benen moeten staan, weet je dat er nog veel ontslagen en faillissementen aankomen. Het is natuurlijk leuk dat er vanaf 1 juni extra grote terrassen komen, maar bij regen en kou red je het daarmee niet”, vreest de vakbondsbestuurder.

In de horeca werken ruim 466.000 mensen. Een derde bestaat uit krachten zoals studenten, die nu meestal al hun bijbaantje zijn kwijtgeraakt. Een derde zijn oproepkrachten, met een vast contract voor enkele uren. Ook een derde zijn de mensen die vast in dienst zijn. Vanwege de personeelskrapte, met name voor koks, is het aantal mensen in vaste dienst het laatste jaar iets gegroeid. Twerda verwacht dat door de crisis horeca-ondernemers nog meer gaan overstappen op zzp’ers als arbeidskracht. Dus nog flexibeler en daarmee in de toekomst beter bestand tegen een nieuw virus of andere tegenslag.

Meer nieuws uit Metropool

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.