Sportscholen en sauna’s al vanaf 1 juli open ’mits het veilig kan’: BigGym trekt kort geding in

Sportscholen en sauna's mogen onder voorbehoud op 1 juli weer open en niet pas op 1 september. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd na overleg met het crisisteam van het kabinet. Hetzelfde geldt voor de kantines van sportclubs en andere verenigingen en voor casino's.

Voorwaarde voor de vervroegde opening is wel ’dat het veilig kan’, zegt Rutte. Daarbij is een harde voorwaarde dat er ’strakke adviezen liggen’ van het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over de aanpak van de uitbraak van het nieuwe coronavirus.

Ook is van belang dat iedereen drukte blijft vermijden en voldoende afstand houdt. Daarbij is aanstaande maandag volgens Rutte ’een spannend moment’, omdat dan bijvoorbeeld de horeca, musea en bioscopen weer voorzichtig open mogen, zij het met maximaal dertig bezoekers tegelijk.

,,Als we het goed doen, en iedereen zich aan de regels houdt, dan is de kans het grootste dat we het virus onder controle krijgen en we op 1 juli verder kunnen verruimen’’, zegt Rutte. Zo niet, dan bestaat zelfs de kans dat juist weer een aanscherping nodig is, waarschuwt de premier.

Het kabinet kwam eerder deze maand met een routekaart om de coronamaatregelen stapsgewijs af te bouwen. Op 1 juli stond al een uitbreiding gepland van het maximaal aantal bezoekers in de horeca en bij culturele instellingen, maar ook bij onder meer kerkdiensten en uitvaarten.

Naast sportscholen en sauna's zouden ook sekswerkers moeten wachten tot 1 september voor zij weer aan de slag mogen. Voor die groep zit een vervroeging er volgens Rutte niet in. ,,Je kunt het pakket niet eindeloos blijven uitbreiden.’’

BigGym

Het kort geding dat fitnessketen BigGym tegen de Nederlandse staat had aangespannen gaat door de heropening van sportscholen op 1 juli niet door. Directeur Jasper Otting vindt dat niet meer nodig. ,,Dit is hartstikke positief nieuws, we zijn er heel blij mee’’, aldus Otting.

,,We hebben te maken gehad met veel onduidelijkheid, eigenlijk continu. Het leek wel alsof wij als branche iedere keer werden vergeten, in de persconferenties werden we niet echt naar voren gehaald. Nu is er eindelijk een lichtpunt.’’

Sauna’s

Dat ook de sauna's op 1 juli weer open mogen, is ’heel erg goed nieuws’, vindt Jos Keizer, voorzitter van de VNSWB, de Vereniging van Nederlandse Sauna- en Wellness Bedrijven.

Keizer is blij dat het coronavirus zo onder controle is dat de maatregelen worden versoepeld. En hij is erg opgelucht dat de sluiting tot 1 september van de baan is. ,,Dit was heel hard nodig. Een halfjaar je bedrijf niet runnen is onmogelijk. Ik heb al huilende mensen aan de lijn gehad.’’

Lees ook: Sauna- en wellnessbranche verbijsterd over plannen kabinet: ’Onze branche biedt juist veel fysieke ruimte’

Keizer denkt dat het heeft geholpen dat zijn sector veel buitenlands onderzoek en feitenmateriaal heeft aangedragen. ,,Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat het virus heel snel dood is bij een temperatuur vanaf 80 graden en dat het niet via transpiratievocht wordt overgedragen.’’

Een bezoek aan de sauna kan alleen op afspraak. Wie naar de sauna gaat, wordt gevraagd of hij gezondheidsklachten heeft en verder moet bijvoorbeeld 1,5 meter afstand in acht worden genomen.

Lees ook:

West-Friese sportschoolhouders heel blij met aankondiging premier Rutte: ’Fantastisch nieuws’

Meer nieuws uit Metropool

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.