Sportend Leiden moet Amsterdam voorrang verlenen

De waterpolosters van ZVL bezorgden Leiden in 2016 veel punten door hun kampioenschap.
© Archieffoto Hielco Kuipers
Hoofddorp

Leiden behoort bij de beste vijf topsportgemeenten van Nederland, maar op het hoogste treetje van 2019 staat Amsterdam. De hoofdstad neemt de titel over van Katwijk dat afgelopen jaar geen hoge notering bewerkstelligde.

De jaarlijkse ’verkiezing’ is een initiatief van het sporteconomisch adviesbureau Sport2B uit Hoofddorp. Dat kijkt om de twaalf maanden naar de eindklassering van veertig landelijke sportcompetities, voor mannen en vrouwen, en noteert dan waar de ploegen vandaan komen die hoog genoteerd staan. Dat lijstje per plaats wordt vervolgens afgezet tegen het inwoneraantal.

Die computerberekeningen hebben in het verleden regelmatig tot verrassingen geleid. Zo is Leiden bijna vaste klant in de topvijf, terwijl de verreweg belangrijkste sport er niet op niveau wordt bedreven. Amsterdam dankt zijn overwinning ook lang niet alleen aan het landskampioenschap van Ajax, maar ook in het hockey, cricket, honkbal, handbal, American Football en rolstoelbasketbal scoorde de hoofdstad punten voor het stedenklassement over 2019.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.