Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen schrikt van enquête onder leden: ’Kleine clubs vrezen voor voortbestaan’

Amsterdam

Kleine voetbalclubs maken zich zorgen over hun voortbestaan als het komende seizoen niet volledig kan worden gespeeld. Achttien procent van de driehonderd clubs die meededen aan een enquête van Belangenorganisatie Amateur Voetbalvereniging (BAV) geeft dat aan.

Voetbalclubs lopen inkomsten mis door de beperkingen die gelden tijdens de coronacrisis. Van de verenigingen tot 250 leden geeft 29 procent aan dat het voortbestaan van de amateurclub op het spel staat als ook komend seizoen niet volledig kan worden gedraaid. ,,We hebben driehonderd reacties gehad, dat maakt het een representatief onderzoek. Vertaal je dit naar het totaal, dan zijn er zo’n vijfhonderd clubs die vrezen voor hun voortbestaan. Kleine clubs hebben weinig mogelijkheden, ze hebben geen buffers zoals grotere clubs”, aldus BAV-voorzitter Ben van Olffen.

Hij pleit ervoor dat bij de verdeling van het geld van de verschillende steunfondsen rekening moet worden gehouden met de ’kleintjes’. ,,Er moet maatwerk komen. Kijk waar de nood het hoogst is. Het zou een goed idee zijn om clubs in nood relatief meer geld te geven, zodat ze blijven bestaan.”

Uit de reacties wordt duidelijk dat verenigingen – groot en klein – veel omzet mislopen. Ruim driekwart van de amateurclubs mist dit seizoen al dertig procent of meer derving van inkomsten uit de horeca. Ook heeft iets minder dan een derde de afgelopen drie maanden sponsors zien afhaken. En meer dan de helft van de voetbalverenigingen zegt te vrezen dat sponsors zullen vertrekken.

Uit het onderzoek komt tevens naar voren dat tweederde van de voetbalclubs teleurgesteld is in de steun van de gemeente. Van Olffen: ,,Veel gemeenten willen clubs niet tegemoet komen bij het betalen van de huur voor de accommodaties. We beseffen dat gemeenten veel verzoeken krijgen, maar verenigingen zouden hier erg mee zijn geholpen. Ook hopen we dat gemeenten zich flexibel willen opstellen richting activiteiten. We horen nu al dat veel verenigingen in de zomer door willen draaien en allerlei ideeën hebben om én binding met hun leden te houden, én extra omzet te genereren. Denk daarbij aan buitenactiviteiten in combinatie met een verkooppunt. Volgens huidige richtlijnen mag dat niet, maar we hopen dat de regionale veiligheidsregio's specifiek naar de behoeften van verenigingen kijken.” Deze week werd bekend dat sportkantines mogelijk vanaf 1 juli open mogen.

Juist in deze tijd kunnen clubs volgens Van Olffen een belangrijke maatschappelijke rol spelen. ,,Organiseer activiteiten voor de buurt, toernooien waar ook niet-leden welkom zijn. Veel mensen zullen niet op vakantie gaan, zorg dat kinderen kunnen sporten.”

Meer nieuws uit Sport

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.