Premium

Sierteelt herstelt, maar zorgen blijven in Rijnsburg: ’Dit haal je niet meer in’

Wim van der Plas van het gelijknamige bloemenexportbedrijf uit Rijnsburg: ,,Nu de winkels weer opengaan, herpakken de bloemisten zich heel snel.’’
© Foto Taco van der Eb
Rijnsburg/Valkenburg

De sierteeltsector herstelt zich van de zware klappen van eind maart. Bloemen gaan weer vanuit Nederland naar heel Europa, maar markten in de VS, Azië en het Midden-Oosten zitten nog op slot. De zorgen voor de nabije toekomst zijn dus nog groot. „Dit is nog niet voorbij.”

Michel van Schie van bloemenveiling Royal FloraHolland staat nog niet te juichen over de stijgende sierteeltomzet van de afgelopen tijd. Weliswaar zorgde de Nederlandse Moederdag voor een stijging van de afzet, maar dat was in vergelijking met 2019 nog altijd vijf procent lager. „Tegelijk met Moederdag zag je een inhaalvraag omdat in Europa tuincentra weer open gingen en voorraad nodig hadden. Nu komt de Franse Moederdag eraan en dat wordt spannend. Hoe houdt de markt zich de komende weken en kunnen we stapjes vooruit zetten? De zorgen zijn zeker nog niet weg, al was het maar dat we nu al een verlies van bijna 450 miljoen euro hebben ingecalculeerd. Dat haal je niet in, want je gaat niet meer bloemen verkopen in de rest van het jaar.”

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.