Honderdste gemeente wil vluchtelingkinderen opvangen in Nederland

Syrische en Koerdse vluchtelingen prostesteren in Athene.
© AFP
Amsterdam

Inmiddels zijn er honderd Nederlandse gemeenten die vluchtelingkinderen uit Griekenland willen opvangen. Dat zegt stichting VluchtelingenWerk.

De gemeenten roepen het kabinet op om alleenstaande kinderen uit vluchtelingenkampen over te nemen. Het kabinet weigert en het verzet onder gemeenten groeit, aldus VluchtelingenWerk. Er zitten ongeveer 5000 minderjarige vluchtelingen in Griekenland. Een groot deel, 3000, zouden in onveilige omstandigheden leven.

De Limburgse gemeente Brunssum is de honderdste gemeente die zich bij de ’coalitie van welwillende gemeenten’ heeft aangesloten. Onder meer Bergen, Schagen, Velsen, Leiden, Haarlem en Haarlemmermeer sloten zich hier eerder al bij aan.

De gemeenten doen een beroep op het kabinet om de kinderen alsnog op te vangen en bieden aan mee te willen werken aan de opvang. Ook provincies laten van zich horen. Zo zeggen Noord-Holland, Utrecht en Drenthe voor opvang in Nederland te zijn.

Lokale partijen spreken zich ook uit tegen het beleid van het kabinet. Zo deed CDA-wethouder Klaas Valkering van Bergen in de krant Trouw een oproep aan zijn partij om terug te komen op het standpunt dat er geen kinderen uit Griekenland worden opgenomen. Hij deed dat namens veertig lokale CDA-afdelingen.

Volgens VluchtelingenWerk Nederland, Defence for Children en Stichting Vluchteling laat de brede steun zien dat er een groot draagvlak is onder de Nederlandse samenleving.

Athene vraagt al sinds eind vorig jaar aan andere EU-landen om 2500 kwetsbare vluchtelingenkinderen over te nemen uit de overvolle kampen daar. Twaalf landen, zoals Portugal en België hebben toegezegd te willen helpen met opvang.

Meer nieuws uit Metropool

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.