Premium

Zorgmedewerkers vertellen anoniem over hun wanhopige strijd voor mondkapjes: ’Je komt in aanraking met alles, kwijl, zweet, poep en plas’

Voor de thuishulp en wijkverpleging is het onmogelijk voldoende afstand te houden tot ouderen.
© Foto ANP XTRA

Als ongewapende soldaten het slagveld in. Zo voelt het voor zorgverleners die in coronatijd zonder mondkapje hun werk moeten doen. „We zijn vogelvrij bij die oude mensen.” Anoniem doen drie zorgverleners hun verhaal. Allereerst een medewerkster die veertig jaar met hart en ziel in de Noord-Hollandse thuiszorg werkt. Nu zit ze ’ziek’ thuis en dat ’vreet’ aan haar. „Je wilt er zijn voor je cliënten.”

Al vanaf het begin van de corona-uitbraak in Nederland smeekt ze haar werkgever tevergeefs om mondkapjes en andere beschermende middelen. „We krijgen ze gewoon niet. Omdat er niet genoeg voorraad is, of omdat het geld kost. Mijn werkgever zegt dat er volgens de regels wordt gewerkt: handen wassen en anderhalve meter afstand houden. Als de ruimte te klein is ’gaat de cliënt maar op de wc zitten, op het balkon of in de slaapkamer’. ’Dan kan jij je werk doen’, zegt het zorgbedrijf.” Afspraak is dat er bij corona-achtige klachten bij cliënt of thuishulp, niet wordt gewerkt.

Meer nieuws uit Metropool

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.