Katwijk wil Sandtlaanbrug niet meer open in ochtendspits

De Sandtlaanbrug in Katwijk aan den Rijn.
© Archieffoto
Katwijk

De gemeente Katwijk vraagt de provincie Zuid-Holland om de Sandtlaanbrug niet meer te openen tijdens de ochtendspits.

Een proef hiermee is de gemeente in het laatste kwartaal van vorig jaar uitstekend bevallen. De doorstroming op de drukke doorgaande route tussen Katwijk aan den Rijn en Rijnsburg verbeterde aanmerkelijk, leidt het gemeentebestuur af uit de reacties, terwijl het vaarverkeer er nauwelijks hinder van ondervond.

De aanpassing bleef dan ook beperkt: de Sandtlaanbrug werd tijdens de ochtendspits tussen 8 uur en 8.30 uur niet geopend. Om de vroege scheepvaart tegemoet te komen, begon de bediening een half uur eerder: vanaf 7.30 uur.

Katwijk is hier zo enthousiast over dat het de provincie nu heeft gevraagd om hier de nieuwe standaard van te maken - voor als de verkeersdrukte na de coronacrisis weer ouderwetse vormen aan neemt.

Onderschat het belang van de Sandtlaan niet, benadrukt Katwijk in het verzoek aan de provincie: het is een hoofdroute voor nood- en hulpdiensten, voor fietsers en voor veel automobilisten.

De gemeente vraagt de provincie ook de bedieningstijden van de verderop gelegen Joop van der Reijdenbrug - voor fietsers en voetgangers tussen Oegstgeest en Valkenburg - op dezelfde manier aan te passen.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.