Gerardusschool Oude Wetering leeft via Gerarduspad voort

April 2017: de laatste maanden van de Gerardusschool in Oude Wetering.

April 2017: de laatste maanden van de Gerardusschool in Oude Wetering.© KUIPERS, HIELCO

Paul van der Kooij
Oude Wetering

De bewoners van de 29 appartementen die op de plek van de Gerardusschool in Oude Wetering worden gebouwd, komen aan het Gerarduspad te wonen.

MeerWonen, dat het complex laat neerzetten, had de naam voorgesteld. En burgemeester en wethouders van Kaag en Braassem hebben het overgenomen, ook omdat het zo mooi zou verwijzen naar de school die na het schooljaar 2016/2017 de deuren sloot. Met De Schakel ging het verder als De Klimboom.

2017: de laatste schoolfoto van de leerlingen van de Gerardusschool.

2017: de laatste schoolfoto van de leerlingen van de Gerardusschool.© Archieffoto Hielco Kuipers

Toen begin dit jaar de sloop naderde, werd geprobeerd om het kunstwerk te redden dat vanaf de bouw in de jaren ’60 de gevel van het gebouw sierde. MeerWonen gunde het namelijk een plekje op de nieuwe gevel. De uit verschillende keramische elementen bestaande creatie van Joop Puntman bleek echter te zeer vermetseld. Om veilig te kunnen demonteren, zou al het metselwerk boven het kunstwerk weg moeten, diende er van alles te worden gestut en zou er bij het uitzagen alsnog een ’groot risico op breuk’ zijn.

Februari 2020: de sloop van de Gerardusschool inclusief het kunstwerk aan de gevel.

Februari 2020: de sloop van de Gerardusschool inclusief het kunstwerk aan de gevel.© Archieffoto Hielco Kuipers

Uiteindelijk redde die verwijzing naar de school het dus niet, maar er komt via het pad een nieuwe voordat de eerste woningen in het najaar van 2021 worden betrokken. Het complex zou, met zijn 15 meter hoogte, wel eens het begin van een hoogbouwensemble kunnen worden. Aan de overkant van de Meerkreuk heeft ACL toestemming voor een 12 meter hoog gebouw. En Detailresult, het bedrijf achter de aangrenzende vestiging van Dirk van den Broek, heeft onlangs bij de gemeente Kaag en Braassem gepolst of plannen voor een complex met vijftig appartementen kans maken.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.