Teylingen maakt zich op voor Pinksteren

Drukte op Koudenhoorn
© archieffoto
Teylingen

Met een zonnig pinksterweekeinde voor de boeg staat ook Teylingen weer in de startblokken om de drukte coronaproof te houden. De drone gaat weer de lucht in, de gemeentelijke boa’s staan klaar, het college heeft nog een paar extra toezichthouders ingehuurd en burgemeester Carla Breuer is bijna rond met twee vrijwilligersorganisaties om ook een oogje in het zeil te houden. ,,Daar zijn we super dankbaar voor’’, aldus Breuer.

Koudenhoorn en De Strengen zijn opnieuw de twee belangrijke hotspots. Tijdens Hemelvaart was het daar erg druk gezien de weersverwachting verwacht Breuer dat het komende lange weekeinde opnieuw. Om de drukte iets te temperen en de eigen inwoners voorrang te geven wordt opnieuw de helft van de parkeerplaatsen afgesloten. Op het water houdt de politie een oogje in het zeil. Ook worden er op Koudenhoorn cirkels op het gras gemaakt om de anderhalve meter beter te laten naleven.

Afstand

Want ook in Teylingen worden mensen lakser bij het naleven van de coronaregels, met name bij het in acht nemen van de anderhalve meter afstand, constateerden donderdag het college en de raadsleden. ,,Er is minder begrip voor de maatregelen, we zien ook dat op sociale media voor- en tegenstanders zich steeds meer beginnen te roeren’’, aldus Breuer. Ook in winkels merken ondernemers volgens haar dat klanten zich minder aan de regels houden.

Overigens neemt ook in Teylingen de coronadruk af. Er zijn momenteel 53 bekende besmettingen en dertien inwoners zijn opgenomen in het ziekenhuis. Tot nu toe zijn twee inwoners aan de gevolgen van het virus overleden. De afname van de druk betekent dat na Pinksteren weer tien auto’s tegelijkertijd worden toegelaten op de milieustraat in plaats van zeven en dat de extra openingstijden vervallen. Het is overigens een stuk minder druk op de milieustraat. ,,De ergste opruimwoede lijkt over’’, aldus wethouder Heleen Hooij.

Steun

Dat geldt nog niet voor het beroep de steunregelingen voor ondernemers. Bij de sociale dienst (ISD) zijn uit Noordwijk, Teylingen, Lisse en Hillegom tot nu toe in totaal 2527 aanvragen binnengekomen waarvan er volgens wethouder Arno van Kempen inmiddels 2412 zijn afgehandeld. In Teylingen hebben 594 ondernemers steun aangevraagd. Aan directe inkomenssteun heeft de ISD inmiddels 4,5 miljoen uitgekeerd, daarnaast is voor een miljoen aan leningen verstrekt.

Of er meer huiselijk geweld is door de beperkte bewegingsvrijheid is volgens de wethouder weinig te zeggen. In elk geval is het aantal meldingen daarvan tot nu toe niet merkbaar toegenomen. Wel zijn er de helft minder WMO-aanvragen vergeleken met vorig jaar. Veel WMO-aanvragen betreffen huishoudelijke hulp, waarop met name oudere en kwetsbare mensen een beroep doen. Daar zijn mensen nu wellicht huiverig voor.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.