Premium

Tot in Katwijk en Wassenaar ligt het plastic van de Lammermarkt

Daniël Siepman, Liselotte Rambonnet en Auke Florian Hiemstra, de ’plasticspotters’, rapen loslatende plastic grasmatnetjes rondom molen De Valk.
© Foto Hielco Kuipers
Leiden

De Leidse plasticspotters Liselotte Rambonnet, Auke-Florian Hiemstra en Daniël Siepman slaan alarm over het vele plastic dat zich vanaf de Lammermarkt over de hele stad verspreidt. Met de aankomende zomer lijkt het probleem alleen maar erger te worden. „Dat komt vooral door de droogte’’, aldus Daniël Siepman.

Onder de grasvelden van de Lammermarkt ligt een dikke laag plastic. Het doel hiervan is om de grasmatten te versterken, maar veel van de haast onzichtbare plastic netjes zijn losgekomen. Zij liggen nu in grote hoeveelheden in de grachten. Zelfs tot Katwijk en Wassenaar toe worden ze in het water gevonden. Siepman (52), Rambonnet (28) en Hiemstra (27) zijn druk bezig met de bestrijding van het plastic dat afkomstig is van de Lammermarkt. ,,Het is een bijzonder gecamoufleerd stuk vervuiling’’, stelt Hiemstra. Als het allemaal bananenschillen waren, dan was het al lang opgelost.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.