Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog geen Veense kermis

Beeld van de Veense kermis in 2014: feest onder de watertoren van Roelofarendsveen.
© foto Hielco Kuipers
Roelofarendsveen

Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog gaat de Veense kermis niet door. Volgens Oranjecomité Juliana uit Roelofarendsveen brengt het organiseren van een dergelijk grootschalig evenement te veel gezondheidsrisico’s met zich mee in coronatijden.

In een persbericht benadrukt het comité dat het de afgelopen maanden uitvoerig heeft overlegd met verschillende partners en belanghebbenden zoals gemeente Kaag en Braassem. En langzaam maar zeker groeide het besef dat corona het ’onmogelijk maakt om met veel mensen écht samen te zijn en daardoor een geslaagde editie neer te zetten’.

Lees ook: Veense kermis geschrapt, wat kan nog wél?

In normale jaren zijn de activiteiten van het Oranjecomité nauw verweven met het programma van de lokale horeca, verenigingen en de kermisexploitanten. Maar in een jaar waarin niet al deze partners kunnen bijdragen aan de Oranjefeesten, ’zal de samenhang en hetgeen wat ons verbindt ontbreken’, heet het verder. Zo is de estafettemarathon al geschrapt, zal een kermis ’heel lastig te organiseren zijn’ in een anderhalvemetersamenleving en zijn veel andere activiteiten ’helemaal niet te doen’.

Ook wordt aangestipt dat het lokale bedrijfsleven de Oranjefeesten al ruim honderd jaar een warm hart toe door hulp in natura of een financiële bijdrage. ’In een tijd dat veel ondernemers voor grote uitdagingen staan’, vindt het comité het echter ’niet gepast’ een beroep op ze te doen. Of het nu gaat om adverteren of het adopteren van een evenement.

Ook de regelgeving speelt een rol: ’Tijdens een 'normale' editie krijgen de vrijwilligers al steeds meer te maken met regels, wat tot nu toe nog te behappen is. Echter, voor de regelgeving en de handhaving tijdens een 'Coronakermis' kunnen de leden van het Oranjecomité de verantwoordelijkheid niet dragen’, laat het uit veertien vrijwilligers bestaande comité weten.

Volgend jaar

Er mag dan een streep zijn gehaald door de kermis van dit jaar, voor volgend jaar heeft het comité de data al geprikt. De Oranjefeesten van 2021 staan gepland van vrijdag 10 tot en met zondag 19 september. Dan moet er weer, met de hulp van de gemeenschap, ’tien dagen feest, plezier en vermaak zijn in Roelofarendsveen en Oude Wetering’. En daar moet dan ook weer naartoe geleefd kunnen worden.

Dat dat toeleven en voorbereiden er dit jaar niet bij is, ’zal even wennen zijn’. Niet alleen voor het comité, maar ook voor de corsokarbouwers, organisatoren van (mini)festivals en andere evenementen. Dat beseft het comité heel goed. Een lid als Joris Koek merkte de laatste tijd dat velen de afgelasting al voorzagen. Daarbij proefde hij naast teleurstelling ook begrip. Via het persbericht bedankt zijn comité iedereen voor dat begrip, maar voelt het ook mee in de teleurstelling: ’Want dat is wat overheerst.’

De eerste reacties op de Facebookpagina van het comité luiden vanmorgen niet voor niets: ’Het is jammer maar verstandig’, ’Jammer maar wijs, sterkte voor iedereen’, ’Veel gezondheid en geluk voor iedereen’ en ’Hopelijk mogen we er allemaal goed doorheen komen’. Wat volgend jaar betreft, meldt een enkeling: ’Hopelijk gaan die wel door.’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.