Basisscholen definitief op 8 juni weer volledig open

DEN HAAG

Basisscholen mogen per 8 juni definitief op volle kracht gaan draaien.

Dat melden bronnen aan De Telegraaf.

Het kabinet had al eerder aangekondigd op deze datum te mikken voor de volledige heropening, maar dat was onder voorbehoud dat het coronavirus niet opnieuw zou oplaaien. Woensdag vergadert het kabinet over nieuwe versoepelingen. Ingewijden laten weten dat de seinen voor basisscholen nu definitief op groen staan.

Dat er op een Haagse basisschool mogelijk sprake is van een corona-uitbraak, is volgens de betrokkenen geen reden om van dat besluit af te wijken. Deze kwestie wordt wel apart bekeken. Het RIVM liet tijdens eerdere coronabriefings weten dat het er in wetenschappelijke studies op lijkt dat het volwassenen zijn die het virus doorgeven aan kinderen, niet andersom.

Van het RIVM hadden de basisscholen überhaupt nooit gesloten hoeven worden, ook van het kabinet niet. Vanuit het onderwijsveld kwam er druk om ze wel op slot te doen. Het kabinet honoreerde dat uiteindelijk.

Halve dagen

Basisscholen draaien nu nog op halve kracht. Het kabinet wilde wel volle lesdagen, geen halve. Dat zou namelijk tot meer vervoersbewegingen leiden, werkende ouders tot wanhoop drijven en de kinderopvang voor een lastige opgave plaatsen. Minister Slob (Onderwijs) legde dit scholen echter niet op. Er zijn nu dus scholen die wel halve lesdagen aanbieden.

De vraag is of de basisscholen per 8 juni nu wel vol gas geven. Meerdere scholen hebben al aangegeven daar zo hun bedenkingen bij te hebben.

'Geen aanwijzingen' voor grote rol kinderen in verspreiden corona

Onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bevestigt het beeld dat kinderen geen grote rol lijken te spelen in de verspreiding van het coronavirus. De onderzoekers hebben daar althans "geen aanwijzingen" voor gevonden. Ze hebben hun bevindingen gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

"Kinderen kunnen wel degelijk geïnfecteerd raken, maar transmissie vindt vooral plaats tussen volwassen leeftijdsgenoten en van volwassen gezinsleden naar kinderen", schrijven de wetenschappers. Ze baseren zich zowel op eigen onderzoek als op wetenschappelijke studies uit het buitenland. "Transmissie onder kinderen onderling of van kinderen naar volwassenen, zoals bij influenza bekend is, lijkt minder vaak voor te komen", luidt de conclusie.

Meer nieuws uit Metropool

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.