Britse premier: we lopen niet weg van de mensen in Hongkong

Londen

Het Verenigd Koninkrijk zal niet weglopen van de bevolking van Hongkong als China een nationale veiligheidswet oplegt die in strijd is met internationale verplichtingen van Peking. Dat zei premier Boris Johnson woensdag.

"Hongkong is een succes omdat de mensen vrij zijn", schreef Johnson in The Times. "Als China doorgaat, zou dit in directe strijd zijn met zijn verplichtingen uit hoofde van de gezamenlijke verklaring, een wettelijk bindend verdrag dat is geregistreerd bij de Verenigde Naties."

Het Chinese parlement keurde vorige week een besluit goed om wetten voor Hongkong te maken om opruiing, afscheiding, terrorisme en buitenlandse inmenging in te dammen. Beveiligings- en inlichtingenagenten van het vasteland kunnen dan voor het eerst in de stad gestationeerd zijn.

Voormalige kolonie

De voormalige Britse kolonie Hongkong maakt sinds 1997 deel uit van de Volksrepubliek China, maar heeft meer vrijheden dan andere delen van het land. "Veel mensen in Hongkong vrezen dat hun manier van leven - die China beloofde te respecteren - wordt bedreigd", zei Johnson.

"Als China doorgaat met het aanwakkeren van hun angsten, dan kan Groot-Brittannië niet met een gerust geweten de schouders ophalen en weglopen; in plaats daarvan zullen we onze verplichtingen nakomen en een alternatief bieden", zei hij.

Geen toezicht

De woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei woensdag dat Groot-Brittannië geen jurisdictie of toezicht heeft over Hongkong en dat elke bedreiging voor de stabiliteit en welvaart van de stad afkomstig is van buitenlandse krachten.

China reageerde daarmee op opmerkingen van de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab. Die zei dinsdag dat China met zijn hardhandig optreden de "parel" van Hongkong vernietigt.

Brits staatsburgerschap

Johnson herhaalde de belofte van Groot-Brittannië om houders van overzeese Britse paspoorten in Hongkong een weg naar het Britse staatsburgerschap te geven, waardoor ze zich in het Verenigd Koninkrijk kunnen vestigen.

Er zijn ongeveer 350.000 houders van zo'n paspoort in Hongkong en nog eens 2,5 miljoen komen ervoor in aanmerking, zei Johnson.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.