Het Voorschotense Nayolie: het beste eentafelrestaurant van Nederland
Met slechts één tafel kan Kelvin Lin zich volledig wijden aan zijn gasten.© Foto Hielco Kuipers
Het door ’s lands culinaire pers alom gelauwerde Voorschotense restaurant Nayolie is vanaf donderdag 4 juni nóg exclusiever. Smaakvirtuoos Kelvin Lin heeft als gevolg van de coronamaatregelen in zijn zaak aan het Kerkplein nog welgeteld één tafel over, waar hij vier gasten tijdens lunch en diner zijn onverdeelde aandacht schenkt.
Winkelend publiek in de Schoolstraat kijkt in het voorbijgaan met enige verwondering naar binnen. De enkele tafel in het midden van de zaak met twee uitgebreid lunchende gasten en omgeven door planten en kruiden, doet van buiten vermoedelijk een beetje vreemd aan. Maar nee, dit is geen conceptual art om de winkelstraat wat op te leuken. Dit is hoe Lin de komende tijd zijn gasten welkom heet op donderdag, vrijdag en zaterdag (voorwaarden en reserveren: zie nayolie.nl).
Hij had er best een extra tafeltje in kunnen krijgen en toch de anderhalvemeterregel kunnen handhaven. Misschien zelfs wel twee. Voor de coronacrisis zaten er tenslotte 25 gasten in dezelfde ruimte. Maar hij wil niet riskeren dat hij bijdraagt aan een opleving van de coronauitbraak. Misschien dat er vanaf 1 juli, als er nog wat meer versoepelingen zijn, nog wel een tafeltje bij komt.
Maar hij vindt het ook gewoon leuk. Het eentafelrestaurant past bij Lins kijk op eten, koken en de wereld. Hij leerde het vak over de hele wereld, werkte in sterrenzaken en had zelf een groot restaurant dat gasten uit de hele wereld trok, maar het is niet voor niets dat hij het vijf jaar geleden allemaal achter zich liet en de kleine zaak in Voorschoten betrok. Hij kan er zich volledig wijden aan het vak dat hij zo liefheeft en zijn volle aandacht schenken aan de gasten die hij graag een onvergetelijke culinaire ervaring bezorgt. En hoe kan dat beter dan met een enkele tafel? Geen concessies meer.
Gouden ’verassingsei’ met gerookte geitenhangop, yukhoe, krokante aardpeer en asetrakaviaar.
Wat betreft dat laatste geeft hij wel een waarschuwing af: ,,Ik doe hier mijn eigen ding en dat is misschien niet voor iedereen.’’ Met speciale dieetwensen hoeven gasten niet aan te komen. Behalve dan als ze niet tegen lactose of gluten kunnen, want die ingrediënten kent de Aziatische keuken toch amper. Aan zijn ene tafel serveert Kelvin Lin op basis van ’omakase’, een Japanse wijze van dineren waarbij de gasten zich volledig overgeven aan de kennis, kunsten en visie van de chef. En die zijn formidabel - wat ook wel blijkt uit het feit dat gastronomiegidsenmaker Gault&Millau hem alweer ontdekt heeft en uitriep tot beste Aziatische restaurant van Nederland.
Daags voor zijn heropening geeft hij een voorproefje van wat hij vermag. Asetrakaviaar, wagyurund, blauwvintonijn, yukhoe, langoustine en kreeft... het beste van het beste komt voorbij en dan daarvan ook uitsluitend de beste en meest duurzaam geproduceerde kwaliteit die hij kan krijgen. Geen concessies. ,,Mijn leidraad is de natuur. Eten is niet alléén maar lekker. Als kok bewijs je de laatste eer aan planten en dieren die naar dit moment toe gegroeid zijn.’’
Tom yum heruitgevonden; een ware geur- en smaakexplosie.
En dat zijn dan nog maar ingrediënten. Lins echte kunstenaarschap blijkt uit wat hij ermee doet. Schuimen, sauzen, vinaigrettes, krokantjes, kruiden, geurexplosies en smaakbommen komen voorbij. Bereidingen die dagen kosten, 24 jaar op whiskyvaten gerijpte sojasaus, op hooi gerookte geitenhangop. Sakes en wijnen die integraal deel uitmaken van elk gerecht. Hier kookt iemand die smaken en structuren volledig doorgrondt en met elkaar in balans brengt. Alles hóórt gewoon bij elkaar.
Intussen gaat Lin ook door met de afhaaldiners die hij de afgelopen weken voor 49,95 per persoon aanbood op vrijdag en zaterdag. Een goed alternatief voor liefhebbers die er niet in slagen de ene tafel in Nayolie te reserveren of voor wie 125 euro per persoon (exclusief drankjes) wat te gortig vindt. Want geen concessies, dat kost natuurlijk wel wat.