Maand cel voor Poolse inbreker juwelier Lisse

© Archieffoto ANP

Maarten Bakker
Lisse

Een 41-jarige Poolse inbreker die werd betrapt op het dak van Siebel Juweliers in Lisse krijgt van de rechter een celstraf van één maand. De politie moest in de nacht van 15 maart dit jaar een helikopter inzetten en een waarschuwingsschot lossen om de Pool te kunnen pakken.

De man was erin geslaagd via het dak in de juwelierszaak te komen. Met een bivakmuts en een hoofdlampje op, had hij een gat van een meter gemaakt in de zolder van het pand. Nadat het alarm was afgegaan, probeerde hij zich te verschuilen op het dak. De politie kreeg hem toch in de gaten. Meerdere eenheden uit de regio rukten uit om het winkelcentrum aan het Blokhuis te omsingelen, en de Pool te vangen. Een van de agenten loste een waarschuwingsschot.

De inbreker probeerde weg te komen, maar werd aangehouden in een lift. De politie hield hem twee dagen vast, maar toen mocht hij weer gaan. Tijdens de zitting bij de Haagse politierechter woensdag was de Pool niet aanwezig. De man kwam in maart vanuit Duitsland naar Nederland, om een huis te verbouwen. Hij zocht blijkbaar ook naar andere bijverdiensten, maar was niet erg succesvol. Bij de inbraak maakte hij alleen maar vier glazen stolpen buit. Die moest hij op zijn vlucht op het dak van de juwelier achterlaten. Bij de politie ontkende hij dat hij de stolpen uit de juwelierszaak had gehaald.

De officier van justitie eiste woensdag een celstraf van een maand tegen de man. „Een gepaste straf voor een voltooide inbraak”, zei hij. Hij achtte bewezen dat de Pool de glazen stolpen had ontvreemd uit de juwelierszaak. „Niemand anders kan het gedaan hebben.” De rechter was het daar roerend mee eens, en nam de strafeis van de officier van justitie over.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.