Ook protest in Rotterdam tegen politiegeweld in VS

Rotterdam

Na Amsterdam, Den Haag en Groningen organiseert actiegroep BlackLivesMatter woensdag in Rotterdam een demonstratie tegen politiegeweld tegen zwarte mensen. Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft dinsdagavond besloten dat de demonstranten op het voetgangersgedeelte van de Erasmusbrug, het Glitterplein en het Wilhelminaplein terecht kunnen. Alleen tussen 17.00 uur en 18.30 uur mag er daar worden gedemonstreerd. De gemeente Rotterdam roept de demonstranten op zich te houden aan de afstandsregels om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

De Rotterdamse afdeling van BlackLivesMatter laat in een verklaring weten niet uit te zijn op geweld en confrontatie, maar wil een vreedzaam protest "waar we een krachtig statement maken tegen politiegeweld en institutioneel racisme in Rotterdam".

Burgemeester Aboutaleb zei dinsdagavond in Nieuwsuur dat er wel veel politie in de stad zal zijn, maar "dat zij de demonstranten zullen coachen en hen zullen aanspreken als zij zich misdragen". "Maar ik ga ervan uit dat dat niet nodig is", aldus Aboutaleb.

De demonstraties in Den Haag en Groningen verliepen dinsdag rustig. Mensen konden voldoende afstand houden in verband met de coronaregels. Maandag kwamen duizenden mensen af op de manifestatie op de Dam in Amsterdam. Toen lukte dit niet.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.