FNV Overheid winnaar universitaire verkiezingen

Leiden

Vakbond FNV Overheid mag zich de winnaar noemen van de verkiezingen voor de Universiteitsraad. De vakbond, die in universiteitsverband optreedt als politieke partij, komt met zes zetels in de raad. Ze slaagde erin om onder leiding van lijsttrekker Remco Breuker, één zetel af te snoepen van promovendipartij PhDoc.

De opkomst bij de verkiezingen voor de Universiteitsraad is meestal laag. Dit jaar waren de percentages nog minder dan anders. Van de stemgerechtigde studenten nam 18 procent de moeite om een stem uit te brengen, tegen 21,5 procent een jaar eerder. Universitaire personeel bracht vaker een stem uit: 23,9 procent.

Bij de studenten mag de Liberale Studenten Partij (LSP) zich winnaar noemen. Zowel in de UR als in de faculteitsraden deed de partij het goed. In de UR verdubbelde het aantal zetels naar twee. Lijsttrekker Bas Knapp schrijft het succes toe aan het feit dat de partij ’jaarrond zichtbaar is geweest’.In de loop van het afgelopen collegejaar slaagde LSP erin om, zoals Knapp zegt, ’aansprekende kandidaten’ te vinden voor de verkiezingslijsten van de faculteitsraden.

In de UR hield studentenpartij ONS het aantal zetels op twee. De partij ontstond vier jaar geleden uit Studentengroepering Leiden (SGL) en Bewust en Progressief (BeP). Samen wilden ze een groot studentenblok vormen in de UR. Dat is niet gelukt, want daar zijn nu liefst zes partije. Behalve ONS en LSP gaat het om de Christelijke Studenten Leiden (CSL), de Lijst Vooruitstrevende Studenten LVS), de Democratische Studentenpartij Den Haag (DSP) en de Partij voor Biomedische Studenten (PBMS).

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.