Een mentor die taart komt brengen, dat verwachtte de geslaagde Melvin echt niet

Taart en een vlag van mentor Manon Permentier voor de geslaagde Melvin Holverda.© Foto Hielco Kuipers

Paul van der Kooij
Leiden/Warmond

Dat hij in een bijzonder jaar geslaagd is, merkte Leidenaar Melvin Holverda (16) deze donderdag weer eens. Niet alleen kwam op deze ’Nationale slaagdag’ mentor Manon Permentier langs om hem te vertellen wat hij onofficieel al een tijdje wist, ze bracht ook een slagroomtaart mee en een schoolvlag.

„En dat was wel erg leuk. Dat had ik echt niet verwacht”, meldt de leerling van het Da Vinci College Lammenschans vanaf camping De Horizon in Warmond, zomerresidentie van de familie. Hoewel ze daar geen vlaggenstok hebben, konden én de eigen en de nieuwe vlag toch feestelijk wapperen. Vanuit een boom. En de taart smaakte prima bij de koffie; de woensdagavond aangeschafte aardbeienvlaai kon wachten.

„Het was natuurlijk wel effe gek dat je je mentor niet eens een hand kon geven en ze de spullen op tafel moest leggen. Maar goed, dat is nu eenmaal zo.” En een eindexamenkandidaat als Melvin mag dan veel mislopen - van examenstunt tot de wat grote feesten - kleine feestjes vindt hij ook prima. „Dat je toch iets leuks hebt dat de rest van je leven meegaat. Net als dit moment.”

Hij heeft ook wat moois in het verschiet. Na de vakantie begint hij aan de opleiding mediavormgever bij Mbo Rijnland. Het is een opleiding waar je eigenlijk vmbo-t voor moet hebben gedaan, twee niveaus hoger dan het vmbo-basis dat Melvin succesvol afrondde.

Filmpje en podcast

Dat hij toch is aangenomen, dankt hij onder meer aan een filmpje dat hij maakte. In een zelfgebouwde studio in het theaterlokaal liet hij acht docenten vertellen waarom hij de vervolgopleiding zeker aan kan. Als belangrijkste pluspunten noemden ze Melvins grote inzet en het feit dat hij - wat ook wel uit het filmpje bleek - zelf achter dingen aangaat.

Hij heeft ook iets met media. Niet alleen maakte hij dat filmpje, hij ontwerpt ook ’voor de lol’ logo’s en posters en sloot zijn schoolcarrière af met ’Melvin de podcast’. Daarin nam hij met bijna alle leraren - die hij plotsklaps niet meer zag - door hoe groot zijn groei was geweest: „In jaar 1 en 2 was ik nog onzeker, maar later kreeg ik veel meer zelfvertrouwen.”

Melvin de podcast

Net als veel andere scholen kent zijn school hoge slagingspercentages. Bij vmbo-kader ligt het op 99 procent, bij Melvins afdeling en de mavo (vmbo-t) slaagde iedereen. De Leidenaar vindt allerminst dat hij dingen cadeau heeft gekregen: „Eigenlijk is het wel eerlijk zo. Je slaagt gewoon op wat je de laatste twee jaar hebt gedaan en minder op zo’n eindexamenmoment, dat anders voor de helft meetelde.”

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.