Help, toch een corona-uitbraak op het vakantieadres! Hoe kom ik terug? Wat doet de verzekeraar?

Voor veel mensen was daar deze week het verlossende woord: we mogen deze zomer ook buiten Nederland op vakantie. In de meeste Europese landen wordt binnenkort het reisadvies van oranje op geel gezet.

Waarom niet op groen?

Omdat geen enkel land al helemaal veilig is. Het coronavirus gaat nog rond en er is geen vaccin of medicijn. Bovendien moet je je op je vakantiebestemming ook aan allerlei regels houden zoals de anderhalve meter, een plek reserveren bij een restaurant, een mondkapje dragen en zeker volle clubs en drukke uitgaansgebieden vermijden.

Maar we kunnen er wel de vakantie doorbrengen?

Met alle beperkingen die er zijn, kan het. Maar, zo stelde Rutte nadrukkelijk, geel kan zo weer oranje worden. Ofwel, bij een nieuwe corona-uitbraak in een land of gebied, kunnen van de een op de andere dag weer reisbeperkingen gelden. Dan geldt: alleen noodzakelijke reizen. Vakantie is dat niet.

Als ik er al ben, maakt dat toch niets meer uit?

Verkeerd gezien. Het kan grote gevolgen hebben. Een standaard annuleringsverzekering dekt doorgaans nooit tegen een gewijzigd reisadvies, laat de Bond van Verzekeraars weten. Gemiste vakantiedagen en de kosten van terugkeer, worden niet vergoed, net als aanvullende medische kosten in het geval van een oranje of rood reisadvies.

Als de grens dan weer dicht gaat, hoe kom ik terug?

Dat is jouw eigen probleem als we Rutte moeten geloven. Nederland gaat geen vakantiegangers repatriëren als zij onverhoopt in problemen komen door een nieuwe uitbraak in hun vakantieland. Maar volgens ANVR-directeur Frank Oostdam geldt dat niet voor mensen die een zogeheten pakketreis hebben geboekt, dus vervoer en verblijf in het pakket. ,,Dan is het een onderdeel van de verplichting dat de reisorganisator verantwoordelijk is, ook financieel, voor repatriëring. Dat hebben wij vanaf dit voorjaar ook voor ruim 100.000 vakantiegangers gedaan. Daar verandert helemaal niets. De opmerking van Rutte ’realiseer je wel dat je op eigen risico reist’, is te zwaar aangezet.’’ Anders ligt het voor vakantiegangers die zelf hun vlucht hebben geboekt of met de auto reizen.

En als ik corona krijg tijdens de vakantie?

Dan wordt dat gezien net als iedere andere ziekte. ,,De zorgverzekeringswet is wereldwijd van toepassing. Dat betekent dat Nederlandse zorgverzekeraars zorg uit de basisverzekering, die is verleend in het buitenland, vergoeden tot het prijsniveau van de zorg in Nederland. Hieronder valt in principe ook ziekenhuiszorg, bijvoorbeeld in het geval van corona’’, laten de Zorgverzekeraars weten.

Als het reisadvies oranje blijft, gaat de reis dan door?

Nee, laat de ANVR weten. ,,Bij oranje en dus ook rood voeren wij in principe geen reizen meer uit. Vandaar dat wij regelmatig in de clinch liggen met bijvoorbeeld Transavia die gewoon vliegen als het oranje is en dan niet terugbetalen.’’ Andere reizen gaan dus gewoon door, al verwacht de ANVR nog wel versoepelingen voor enkele landen buiten Europa.

Wie vanwege het coronagevaar niet meer wil vertrekken, draait zelf op voor de annuleringskosten. Enkele verzekeringen hadden begin dit jaar nog wel een mogelijkheid om bij een pandemie te annuleren, maar inmiddels is dat nergens meer een reden om te annuleren. Alleen wanneer je zelf ernstig ziek bent, ontslag hebt gekregen, gaat scheiden of een naast hebt verloren, keert de annuleringsverzekering uit.

Meer nieuws uit Metropool

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.