Angst voor extra geluidhinder rond Schiphol blijft

Eén Kaagbaan vindt de regio meer dan genoeg.© Archieffoto GPD

Paul van der Kooij
Oegstgeest/Kaag en Braassem

Gemeente- en provinciebestuurders uit Zuid-Holland en Utrecht vrezen dat de geluidhinder bij groei van de luchtvaart toch zal toenemen, ook nu de luchtvaartsector een plan heeft gemaakt om de hinder voor omwonenden te verminderen.

Dat bleek tijdens overleg dat topmannen van Schiphol en de Luchtverkeersleiding (LVNL) deze donderdag voerden met gedeputeerden en gemeentebestuurders uit het noorden van Zuid-Holland en het westen van Utrecht over het Programma Hinderreductie.

Zo waarschuwde Marina van der Velde-Menting, burgemeester van Kaag en Braassem, dat ’veel van de bedachte maatregelen leiden tot een verschuiving van vliegtuigbewegingen naar de Kaagbaan’. ,,Door dat waterbedeffect ontstaat extra hinder voor de vele bewoners in de Leidse regio, Duin- en Bollenstreek en Kaag en Braassem. Dit geeft zoveel vliegbewegingen dat er bijna geen rustmomenten meer zijn. Dit levert extra hinder en gezondheidseffecten op voor onze bewoners.”

Volgens Peter Glasbeek, wethouder in Oegstgeest, is het voor de LVNL een uitgelezen moment om het hogere aanvliegen direct in te voeren. „Het is door de coronacrisis nu zeer rustig in de lucht, dus de noodzaak om vanwege veiligheid en capaciteitsproblemen zeer laag over de hele regio te vliegen, is er niet meer.”

Guus Elkhuizen, wethouder van Nieuwkoop, benadrukte hoe belangrijk het is om de stikstofproblemen op te lossen.

Schiphol-topman Dick Benschop en Michel van Dorst van de Luchtverkeersleiding benadrukten dat zij door de crisis ’nieuwe kansen zien voor vermindering van hinder’ en ook dat zij ’een betere balans tussen sector en omgeving’ willen realiseren. Ze beloofden alle suggesties te bekijken en die - indien mogelijk- te gebruiken om het Programma Hinderreductie te verbeteren. Zij zouden echter niet gaan over zaken als het terugdringen van nachtvluchten en het reserveren van grond voor de tweede parallelle Kaagbaan, een baan die bestuurders graag willen schrappen.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.