Toen er op 4 juni nog wél gesport werd: Robert Eenhoorn was in 1990 de tweede speler die de New York Yankees kozen in de landelijke draft voor amateurhonkballers

Robert Eenhoorn sloeg op 23 april 1995 een grand slam homerun voor de New York Yankees.
© Archieffoto AFP/Rhona Wise

Het coronavirus heeft de sportwereld tot stilstand gebracht. In deze rubriek gaan we terug in de tijd. Dezelfde datum als vandaag, maar dan mét sport. Vandaag: 4 juni 1990, Robert Eenhoorn wordt geselecteerd door de New York Yankees.

Op de dag af dertig jaar geleden, 4 juni 1990, ging een ’droom’ van korte stop Robert Eenhoorn in vervulling. Als speler van het Davidson College werd de Rotterdammer in de tweede ronde van de jaarlijkse amateurdraft gekozen door de New York Yankees. Hij was dat jaar de 45e honkballer die door de Amerikaanse proforganisaties werd opgepikt. Zes dagen later tekende hij een contract met de organisatie.

De Yankees kozen in de eerste ronde voor buitenvelder Carl Everett, die overigens geen enkele wedstrijd voor de club uit New York zou spelen. De nu 52-jarige Eenhoorn bereikte Yankee stadium wel in de fameuze ’pinstripes’ van de Yankees.

In totaal zou de huidige directeur van voetbalclub AZ 37 wedstrijden op het allerhoogste niveau spelen. Twintig daarvan, verspreid over vier seizoenen, bij de Yankees. De rest bij de California/Anaheim Angels.

De zeer talentvolle Eenhoorn maakte in 1994 zijn debuut in de Major League. Op 28 mei 1995 mocht hij weer een wedstrijd starten als korte stop. Een dag later werd door de manager gekozen voor een rookie genaamd Derek Jeter, die twee jaar later door de Yankees was geselecteerd.

Jeter groeide uit tot een icoon die twintig jaar later en 2747 wedstrijden op het hoogste niveau voor de Yankees pas afscheid zou nemen. Waarna Jeter in het seizoen 1995 werd opgevolgd door een andere Nederlander: de in Amsterdam geboren Didi Gregorius, die in 2011 deel uitmaakte van het Nederlands team dat in Panama wereldkampioen werd. Een ploeg die samengesteld werd door Robert Eenhoorn, op dat moment technisch directeur van de honk- en softbalbond KNBSB.

Overigens werden in 1990 meerdere spelers door de Yankees geselecteerd. Op dat moment volstrekt anoniem. Waar Eenhoorn in de tweede ronde al opgepikt werd, waren werper Andy Pettitte (22e ronde, 594e speler overall) en toen nog korte stop Jorge Posada (24e ronde, 646) pas veel later aan de beurt. Pettite zou vijftien seizoenen gooien voor de Yankees, terwijl Posada in zijn zeventien jaar uitgroeide tot een zeer betrouwbare catcher. Samen zouden ze vier keer de World Series met de Yankees winnen.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.