Leidse financiën in balans, nu nog wel

Walter van Peijpe en Paul Dirkse converseren via het internet.
© Afbeelding Leidsch Dagblad
Leiden

De gemeente heeft in 2019 nauwelijks meer geld uitgegeven dan er binnenkwam. Dat staat in de jaarrekening die wethouder financiën Paul Dirkse (D66) vrijdag presenteerde. Maar ondanks dat evenwicht waarschuwt hij bij deze gelegenheid dat de balans wel eens stevig de verkeerde kan uit kan slaan.

Zowel corona als het zogeheten sociale domein dreigen bodemloze putten te worden. „Dat er politieke keuzes moeten worden gemaakt, is onvermijdelijk.”

Elk jaar rond deze tijd biedt de wethouder die over het geld gaat, de jaarcijfers aan bij de voorzitter van de gemeenteraad. Deze korte ceremonie moest vanwege de coronaregels dit jaar wijken en in de plaats daarvan mailde Dirkse een fors tekstbestand aan GroenLinks’er Walter van Peijpe.

In die 337 pagina’s staat dat Leiden het vorige kalenderjaar afsluit met een positief resultaat van bijna acht miljoen euro. Maar Dirkse geeft ruiterlijk toe dat allerlei naar 2020 vooruitgeschoven klussen deze ogenschijnlijke opsteker veroorzaken. En dat als je die uitgumt, er een tekort van 65.000 euro overblijft, ongeveer 0,01 procent van de begroting.

Maar dergelijk gebalanceerd boekhouden wordt de komende tijd een stuk lastiger, voorspelt Dirkse. „In enkele maanden is er onnoemlijk veel veranderd. Het college wil samen met de gemeenteraad een pad uitstippelen om uit deze crisis te komen”, aldus de wethouder die later deze maand met een zogeheten kaderbrief de geschatte omvang van de financiële onheilstijding bekend gaat maken.

De voorspelde problemen zijn niet alleen aan corona te wijten. Ook allerlei recent gedecentraliseerde zorg- en welzijnstaken van de gemeente, kosten aanzienlijk meer dan Leiden ervoor ontvangt vanuit Den Haag.

Leuker vindt Dirkse het om te praten over Leidse gebeurtenissen van vorig jaar en prestaties van zijn eigen stadsbestuur dat wordt gevormd door D66, GroenLinks en PvdA. Lakenhal, Naturalis, betaalbare woningen, meer bedrijvigheid en statiegeldglazen op 3 oktober vormen in zijn ogen enkele hoogtepunten.

De komende weken wordt in de gemeenteraad driftig gedebatteerd over de plaatselijke financiën. „In hoeverre we de reserves gaan aanspreken”, zo geeft Dirkse als voorzetje. „De rek is eruit.”

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.