Toen er op 6 juni nog wél gesport werd: Ruud Geels is de koning van de topscorers - in de laatste minuten van het seizoen pakt hij zijn vijfde topscorerstitel

Ruud Geels op de schouders bij supporters van Sparta na de wedstrijd tegen Excelsior.
© Foto ANP

Het coronavirus heeft de sportwereld tot stilstand gebracht. In deze rubriek gaan we terug in de tijd. Dezelfde datum als vandaag, maar dan mét sport. Vandaag: 6 juni 1981, Ruud Geels is voor de vijfde keer topscorer van de eredivisie.

Ruud Geels, topscorer aller topscorers. Van alle topspitsen die in de eredivisie hebben gespeeld is hij de enige die vijf keer topscorer werd.

Op 6 juni 1981 lukt het Geels voor de vijfde keer. Hij is dan 32 jaar en heeft al een flinke carrière achter de rug (Telstar, Feyenoord, GA Eagles, Club Brugge, Ajax en Anderlecht). Bij Ajax is hij vier keer op rij eredivisietopscorer geworden (1975, 1976, 1977, 1978). Nu is hij spits van subtopper Sparta en aast hij op zijn vijfde ‘gouden schoen’.

(Tekst gaat door onder de foto)

Ruud Geels koppend namens Ajax in de jaren zeventig.
© Foto Nationaal Archief

De kans op zijn vijfde titel stijgt doordat Kees Kist, de topschutter van de twee jaar ervoor, nu bij AZ’67 vaak reserve is. AZ’67 wordt wel landskampioen, maar levert geen topscorer, omdat trainer Georg Kessler de drie aanvallers (Kurt Welzl, Pier Tol en Kees Kist) vaak wisselt.

Spannend

De grootste concurrent voor Ruud Geels is John Eriksen, spits van middenmoter Roda JC. Met nog één wedstrijd te spelen staat Eriksen op 21 doelpunten en Geels op 20. Het doel van Sparta op de laatste dag is dus duidelijk: Geels zoveel mogelijk laten scoren. Met het bijna gedegradeerde Excelsior als tegenstander moet dat lukken.

De wedstrijd verloopt inderdaad zeer voorspoedig: na ruim een half uur is het al 3-0 voor Sparta. Er is alleen één dingetje: alle doelpunten worden gemaakt door David Loggie. ,,Zo bleef het spannend, hè’’, zegt Geels nu. ,,Dat deed Loggie trouwens niet om mij dwars te zitten, hoor. Zeker niet. Loggie was gewoon een goeie spits.’’

René van der Gijp

In de tweede helft komt Excelsior terug in de wedstrijd. Tien minuten voor tijd staat het 3-2. Het plan van Sparta en van Geels lijkt te gaan mislukken. ,,Vooral René van der Gijp wilde me helpen, weet ik nog wel’’, zegt Geels. ,,Mooi mannetje was dat. Toen al babbels. Later werd dat nog veel meer. Volgens mij gaf hij mij in de laatste tien minuten twee voorzetten die ik alleen maar hoefde binnen te tikken. Zo lukte het op het laatste moment toch nog. Mijn vijfde topscorerstitel. Toch wel mooi, hè. Ja, dat gaf wel voldoening.’’

Aflevering van gisteren: Enorme schrik om Arjen Robben, en daarna een maandenlang conflict

Eriksen scoort die dag niet. De twee goals in de laatste minuten maken Geels dus topscorer. Het aantal (22) ligt wel flink lager dan bij zijn voorgaande vier titels. Toen, bij Ajax, maakte hij 30, 29, 34 en 30 doelpunten. ,,Maar dat maakt toch niet uit? Elk doelpunt telt. En als je topscorer bent, ben je topscorer. En bij Sparta is het nou eenmaal moeilijker doelpunten maken dan bij Ajax. Al moet ik zeggen dat we een goed team hadden, hoor, met bijvoorbeeld Adri van Tiggelen, Dick Advocaat, Louis van Gaal, Roelf-Jan Tiktak en Van der Gijp.’’

Geels vertrekt die zomer naar PSV, speelt daar een jaar en sluit in 1983, na een seizoen bij NAC, zijn carrière af.

Veertig jaar later is Geels nog altijd de enige speler die vijf keer topscorer van de eredivisie werd. Marco van Basten werd het vier keer, waarna hij naar AC Milan vertrok. Romario, Mateja Kezman, Ove Kindvall en Willy van der Kuijlen waren drie keer topscorer.

De laatste tien, vijftien jaar is de topscorer bijna elk jaar een andere speler.

Ruud Geels na de laatste wedstrijd met Sparta.
© Foto ANP

Meer nieuws uit Sport

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.