Toen er op 13 juni nog wél gesport werd: ’Van Persie neemt Oranje onder zijn vleugels mee’ [video]

Robin van Persie kopt de 1-1 binnen tegen Spanje, het begin van een onvergetelijk WK in Brazilië.
© Foto AP/Bernat Armangue

Het coronavirus heeft de sportwereld tot stilstand gebracht. In deze rubriek gaan we terug naar de tijd waarin er nog volop gesport werd. Dezelfde datum als vandaag, maar dan mét sport. Vandaag: 13 juni 2014, Spanje-Nederland 1-5, een vliegende WK-start dankzij Robin van Persie.

Dé kopbal van Van Persie; dan weet heel voetbalminnend Nederland meteen waar het over gaat. De begaafde technicus heeft in zijn loopbaan vele wonderschone doelpunten gemaakt, maar die waarmee hij Oranje een vliegende start op het WK 2014 in Brazilië bezorgt, is onovertroffen.

Het is de 44e minuut van het pikante openingsduel tijdens het wereldkampioenschap. Spanje - Nederland, een herhaling van de WK-finale van 2010 waarin Nederland in blessuretijd ten onder ging. Een mooie kans op revanche dus, maar bijna niemand heeft daar veel vertrouwen in.

Het staat 1-0 voor Spanje, uit een strafschop na een klein half uur voetballen nadat Diego Costa sluw het been van Stefan de Vrij op had gezocht. En keeper Jasper Cillessen heeft zojuist met een fraaie reflex de 2-0 voorkomen.

Een terechte voorsprong voor de Spanjaarden, die het meeste balbezit hebben en Nederland met het befaamde ’tiki taka’ behoorlijk onder druk zetten. De felle kritiek vooraf op bondscoach Louis van Gaal, die de Hollandse school zou verkwanselen met zijn laffe 5-3-2 opstelling, lijkt vooralsnog zeer terecht. Wordt het vier jaar na de bijna-wereldtitel een complete afgang?

Dan geeft Daley Blind een diepe bal richting Robin van Persie. Iets te diep, zo lijkt het, maar voor de Oranje-topscorer perfect op maat zo blijkt. Met een sierlijke zweefduik kopt hij de bal over de verbouwereerde Spaanse doelman Iker Casillas.

Plotseling is alles anders. Het goede gevoel waarmee aanvoerder Van Persie het elftal de kleedkamer in dirigeert, is na de rust nog onveranderd. De ploeg toont lef en de wereldkampioen is ineens aangeschoten wild. Arjen Robben zet Oranje in de 53e minuut op voorsprong, weer uit een assist van Blind.

Van Persie vindt kort daarna de lat bij een schot, waarna De Vrij uit een corner de 3-1 maakt. Van Persie en Robben maken met hun tweede treffers in de slotfase de Spaanse vernedering compleet.

Wat als Cillessen die 2-0 niet had voorkomen? Wat als er een minder begaafde aanvaller voorin had gestaan toen die dieptepass kwam? Details maken vaak het verschil en in dit geval in het voordeel van het Nederlands Elftal. Dat stoomt door naar de eerste plaats in de poule via zeges op Australië (3-2) en Chili (2-0). Makkelijk gaat het beide keren zeker niet, maar de ploeg van Van Gaal heeft de wind in de rug.

Die Braziliaanse meewind wordt ook meegenomen naar de knock-outfase. Tegen Mexico werkt Wesley Sneijder een 0-1 achterstand vlak voor tijd weg, waarna Klaas-Jan Huntelaar ver in blessuretijd toeslaat.

Costa Rica wordt na 120 doelpuntloze minuten via penalty’s uitgeschakeld en in de halve finale vallen tegen het Argentinië van Messi weer geen doelpunten, maar nu is het Oranje-fortuin bij de strafschoppen dan toch uitgewerkt.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.