Premium

Remco Breuker in Leidse UR: ’universiteit moet academische werkgemeenschap worden’

Opening academisch jaar in de Pieterskerk minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Van Engelshoven die de rede uitspreekt en op Het Gerecht een foto van de alternatieve/protest opening door Remco Breukers en de demonstratie door de WO-raad.
© Taco van der Eb
Leiden

Een egalitaire universiteit die een ’echte academische werkgemeenschap’ is. Een organisatie waar onderzoekers en studenten ’gedreven werken’, maar waar leidinggevenden gemaakte overuren niet ’alvast inboeken’. ,,Noem het utopisch’’, zegt de Leidse hoogleraar Koreastudies Remco Breuker (47). ,,Zo’n universiteit is zeker een zaak van lange adem.’’ Utopisch of niet, met deze uitgangspunten is hij afgelopen donderdag namens het universitaire personeel verkozen in de Universiteitsraad.

Breuker maakt zich al lang druk over de armoedige omstandigheden waaronder wetenschappelijk personeel moet werken, ook in Leiden. Hij groeide de afgelopen twee jaar uit tot het Leidse gezicht van de landelijke protestorganisatie WOinActie. Tijdens een manifestatie ter gelegenheid van de opening van het academisch jaar 2019-’20 gaf hij op het Gerecht een alternatief ’openingscollege’. Zijn kritische, om niet te zeggen soms dwarse opstelling heeft hem bij sommige collega’s enigszins omstreden gemaakt, heeft hij gemerkt. Het deert hem niet.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.