Zes ton voor restauratie Maredijkmolen en ketelhuis Meelfabriek

De Maredijkmolen.
© Foto Wikipedia/Pete Bobb
Leiden

De provincie Zuid-Holland geeft ruim zes ton subsidie voor de restauratie van de Maredijkmolen en het ketelhuis van de Meelfabriek in Leiden.

Het gaat om een bijdrage uit de subsidieregeling ’restauratie rijksmonumenten Zuid-Holland 2020’, waarvoor 37 aanvragen binnenkwamen. Bij de beoordeling van de subsidieaanvragen is onder andere gekeken naar de bouwkundige staat van het rijksmonument, de mate van cofinanciering, de publieke toegankelijkheid van het rijksmonument en de inzet van leerling-werkplaatsen. In totaal was 1,3 miljoen euro te verdelen. Dat bleek voldoende voor de best scorende acht projecten, waarvan er zich twee in Leiden bevinden.

De Molenstichting Leiden en Omstreken kan voor het restaureren van de Maredijkmolen bijna 136.000 euro tegemoet zien. De wipmolen op de weg van Leiden naar Oegstgeest stamt uit 1735 en is daarmee de oudste molen die Leiden nog binnen zijn grenzen heeft. Hij draait niet meer (volledig) op de wind: in de jaren zestig van de vorige eeuw is een elektromotor geplaatst om het stalen scheprad aan te drijven.

Een bijdrage van bijna 469.000 euro doet de provincie aan de in het oog springende transformatie van de monumentale Meelfabriek aan de Zijlsingel. Het vroegere ketelhuis uit 1896, waar eerst stoommachines en later persluchtcompressors stonden, is een monumentaal utiliteitsgebouw. Het ketelhuis wordt gerestaureerd, maar krijgt in combinatie met de schoonmakerij (waar graan gewassen werd) en de silotoren ook een nieuwe functie. Hier komt Azzurro Wellness in, met onder meer een zwembad.

© Foto Wikipedia/Pete Bobb

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.