B en W Alphen willen meewerken aan flinke zonneweide tussen N11 en spoorbaan

Visualisatie van de bij Alphen-west geplande zonneweide, gezien vanaf de N11.

Visualisatie van de bij Alphen-west geplande zonneweide, gezien vanaf de N11.© illustratie ROM3D

Paul van der Kooij
Alphen aan den Rijn

Burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn willen meewerken aan het plan om tussen N11 en de spoorlijn een flinke zonneweide te bouwen. In een brief aan de gemeenteraad, die er nog mee moet instemmen, betogen ze dat de omgeving van tuincentrum De Bosrand er zeker niet slechter van wordt.

Zo zou de openheid van het landschap gewaarborgd blijven doordat de rijen panelen maximaal 1.50 meter hoog worden. En het veenweidegebied zou herkenbaar blijven doordat er niet wordt getornd aan de kavelsloten en er zelfs drie nieuwe sloten bij komen. Twee daarvan krijgen een brede ecologische oever. Doordat aan de oostrand het bestaande bos wordt doorgetrokken, zou de bedrijvigheid daarachter aan het zicht worden onttrokken vanaf de N11.

Het perceel waarop het Leidse bedrijf IX Zon de panelen wil plaatsen, heeft een oppervlakte van circa negen hectare. De zonneweide zelf krijgt volgens B en W een netto oppervlakte van 4,1 hectare. Dat het bedrijf de panelen juist in deze buurt wil plaatsen, is niet toevallig: vanaf een ’onderstation’ van Liander, iets verderop, lopen al kabels naar het windpark aan de overkant van de N11. De ook door de provincie toegejuichte combinatie van wind en zon kan zo zeer ’kostenefficiënt’ gerealiseerd worden.

De panelen kunnen zo’n 1.800 huishoudens van stroom voorzien. Ook helpen ze de uitstoot van CO2 terug te dringen: het kan jaarlijks 3.300 ton schelen. ’Het project levert daarmee een substantiële bijdrage aan de gemeentelijke duurzaamheidsambitie’, melden B en W.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.