Erfgoed Leiden zoekt hulp bij het vastleggen van de crisis

Uitverkochte zalen? Nu even niet.
© Archieffoto Taco van der Eb
Leiden

Het regionale archief Erfgoed Leiden en Omstreken bouwt aan een digitaal archief over de gevolgen van de coronapandemie in de regio en roept daarvoor de hulp in van het publiek. Informatie en beeldmateriaal van alle opmerkelijke of bijzondere momenten rond dit thema is welkom.

Het is een uitzonderlijke periode die velen zich nog lang zullen herinneren, stelt Erfgoed Leiden. En dus is het belangrijk dat de gebeurtenissen goed en zo volledig mogelijk worden vastgelegd voor het nageslacht.

,,De sluiting van de terrassen langs de Nieuwe Rijn, de stille boulevard in Noordwijk, de lege schappen bij de Lisser supermarkt of de erehaag bij een begrafenis. Maar ook het niet naleven van de maatregelen, zoals de bezoeken aan de bollenvelden’’, noemt Erfgoed Leiden als voorbeeld. ,,Daarnaast zijn sociale initiatieven ontstaan met grote samenhorigheid om elkaar te helpen. Hierover wordt veel digitaal en via sociale media gecommuniceerd, maar ook worden er briefkaarten gestuurd en pamfletten opgehangen in winkels. Deze informatie is het bewaren waard en vormt straks de herinnering voor later en een stukje historie voor de nieuwe generaties. We willen deze periode vastleggen - hoe voelde het, klonk het, smaakte het?’, aldus Ariela Netiv, directeur van Erfgoed Leiden en Omstreken.

Foto’s, filmpjes, posters, flyers en dagboeken... alles is welkom zolang het bijdraagt aan het corona-archief. Wie materiaal heeft en daarbij achtergrondinformatie kan leveren, kan dat via www.erfgoedleiden.nl/corona aan Erfgoed Leiden doen toekomen. Voor vragen: corona@erfgoedleiden.nl.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.