Premium

Katwijks Woordenboek is na vijftien jaar klaar: ’Hele cultuur gevangen in zevenduizend woorden’

Jaap van der Marel en Leendert de Vink met hun levenswerk: ,,Ik zou bijna zeggen: je bent pas een Katwijker als je dit boek hebt.’’
© Foto Taco van der Eb

In zevenduizend woorden hebben ze niet alleen een dialect, maar een hele cultuur gevangen. Dat verklaart volgens Leendert de Vink (58) en Jaap van der Marel (71), auteurs van het Katwijks Woordenboek, de overweldigende belangstelling in het dorp. Net op tijd hebben zij het verdwijnende Katwijks in haar volle rijkdom vastgelegd voor het nageslacht. „Het glipt onder je handen weg.”

Glimlachend wijst Van der Marel naar de tafel in zijn woonkamer in het hart van Katwijk aan Zee. „Dit is de plek waar het zich allemaal heeft afgespeeld.” Vijftien jaar lang zaten de twee Katwijkers hier een avond per week achter de laptop, van half acht tot na middernacht. Ze zochten, selecteerden, onderzochten, schreven en schrapten – een schier eindeloos project dat toch tot een afronding kwam. „Dit is ons levenswerk”, zegt De Vink, neerlandicus aan de Universiteit Leiden. „Een magnum opus.”

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.