Scylla trekt mannenploeg terug uit eredivisie: ’We willen en kunnen in deze coronatijd financieel geen risico’s nemen’

Scylla heeft het contract met kopman Kazeem Nasiru laten ontbinden.

Scylla heeft het contract met kopman Kazeem Nasiru laten ontbinden.© Foto Hielco Kuipers

Ron Hoogendam
Leiden

Scylla heeft besloten zich terug te trekken uit de eredivisie mannen. De Leidse tafeltennistrots, die decennia lang op het hoogste podium actief was, maakte dit afgelopen weekeinde bekend.

Het besluit van Scylla is opmerkelijk aangezien de ploeg zich had geplaatst voor de play-offs en gelet op de vorm best kans had op de Nederlandse titel. Echter, na het eerdere besluit van Olivier Altenburg om te stoppen vanwege drukke werkzaamheden en de keuze van Jasper Merkx om terug te keren naar België, meldde Kim Vermaas te stoppen als actief tafeltennisster. De Leidse club zag verder geen basis meer om een representatief team op de been te brengen. Het contract met kopman Kazeem Nasiru moest daardoor worden beëindigd, tot teleurstelling van de Nigeriaan. Voorzitter José Tegelaar:, Wij wilden Kazeem graag houden als speler en trainer maar we willen en kunnen in deze coronatijd financieel geen risico’s nemen. Straks breekt er een tweede golf uit en dan zitten we met een groot probleem. Want hij kost wel een paar centjes. Dat hebben we er graag voor over, maar niet in deze coronatijd.”

Voor Gerard Bakker junior kwam de beslissing om de ploeg terug te trekken hard aan, maar hij begrijpt de keuze. ,,Het is heel zonde allemaal”, zegt de 50-jarige clubicoon. „Ik heb met veel plezier gespeeld en wilde zelf nog wel graag doorgaan, maar als er een aantal pionnen wegvallen is het voor mij moeilijk om de kar te trekken. We wilden wel graag met eigen mensen spelen, dan kan je rouleren maar al er zoveel mensen stoppen dan is het niet realistisch om door te gaan in de eredivisie. Thomas Benit stopt zo goed als zeker en Martin van Rijn ook. En we willen geen bijeengeraapt team met buitenlanders, zoals de meeste andere eredivisieclubs. Nu schuiven Michel van Dijk, Esmee van Marwijk, Timo Tuithof en Joost van Zanten door naar het eerste.”

Joey Boekkooi verkast als speler en begeleider naar het tweede team dat in de derde divisie uitkomt met Mats Oomen, Victor Petit de la Roche, Bram van Kuijck en Jacques Duijs. Bakker: „We gaan nu bouwen met de jeugd die we sinds lange tijd weer hebben, al moet er wel de nodige aandacht aan besteed worden.”

Kim Vermaas heeft haar loopbaan afgesloten. „Ik kon niet meer de motivatie opbrengen om met plezier te spelen om goede prestaties te leveren. Als ik speel wil ik het goed doen en alles eruit halen. Ik ben er nu klaar mee. Ik blijf wel gewoon twee of drie keer per week trainen bij Scylla en ik sluit niet uit dat ik ooit weer competitie ga spelen. Nee, niet meer voor het Nederlands team.”

Vermaas (24) kijkt niettemin terug op een mooie tafeltenniscarrière die op haar achtste jaar begon. „Mijn hoogtepunten zijn toch wel de plaatsing voor de Jeugd Olympische Spelen, mijn NK-titel en de derde plaats EK landenteams”, aldus de Leidse die bij het Regionaal talentencentrum een contract heeft voor 14 uur per week.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.