Van der Werfpark Leiden toneel van solidariteitsprotesten met vluchtelingen op Wereldvluchtelingendag

Het Van der Werfpark.© Foto Hielco Kuipers

Gertjan van Geen
Leiden

Het Van der Werfpark in Leiden is zaterdag 20 juni toneel van solidariteitsprotesten met vluchtelingen.

Leiden is op Wereldvluchtelingendag een van de (tenminste) acht steden waar aandacht wordt gevraagd voor de vluchtelingenproblematiek. Het is een initiatief van Comité 21 Maart en Stop the War on Migrants. ’De protesten richten zich tegen repressie tegen vluchtelingen en de extra problemen ten gevolge van de coronapandemie en overheidsreacties daarop’, laat de organisatie weten.

Vanaf 14.00 uur zijn er ook manifestaties in Amersfoort, Amsterdam, Enschede, Rotterdam, Tilburg, Utrecht en Wageningen. ’Voor migranten en vluchtelingen is het leven in ’normale’ tijden vaak al heel moeilijk. De overvolle opvangkampen en detentiecentra vormen een gevaar voor hun gezondheid. Tijdens de huidige coronapandemie wordt dit alleen maar erger’.

Volgens de organisatie wordt de noodsituatie door Europese autoriteiten gebruikt om xenofobie op te voeren, in plaats van vluchtelingen voldoende gezondheidszorg en huisvesting te bieden. Zo werd in Leiden de noodopvang voor illegale vluchtelingen - de zogenaamde bed-bad-broodopvang - gesloten.

De groepen die op 20 juni in actie komen willen dat alle vluchtelingen en migranten worden gelegaliseerd en recht krijgen op huisvesting, gezondheidszorg en veilige leef- en werkomstandigheden. Nederland zou daarnaast onmiddellijk opvang moeten bieden aan alleenstaande kinderen uit Griekse vluchtelingenkampen.

De protestbijeenkomst zou aanvankelijk worden gehouden op het Stationsplein, maar is inmiddels verplaatst naar een plek waar meer mensen op veilige afstand van elkaar kunnen demonstreren.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.