Hoosbuien zorgen voor negatief zwemadvies in Katwijk door vervuild zeewater

Een gele vlag en een zwemverbodsticker.© Foto Johan Westra

Hielke Biemond
Katwijk

Ga je lekker met je zwemspullen naar een hokje op het Katwijkse strand, blijkt zowel op het noordelijke als het zuidelijke deel daarvan een negatief zwemadvies te gelden.

Sinds dit jaar heeft de gemeente aan beide kanten van de Uitwatering, die bij hoosbuien grote hoeveelheden vervuild water uit het achterland in zee pompt, een waarschuwingssyteem opgetuigd.

Stickers op de blauwe informatieborden moeten duidelijk maken dat het tijdelijk niet verantwoord is om te zwemmen - de kans op maag- en darmklachten is groot. Dat daarbij ook een gele vlag wordt gehesen, werkt voor sommige strandgangers een tikkeltje verwarrend.

,,We kijken nog of die vlaggen niet een andere kleur moeten zijn’’, zegt een woordvoerster van de gemeente Katwijk. ,,Gele vlaggen gebruikten we tot nu toe alleen bij een te sterke stroming.’’

De gemeente onderzoekt met het Hoogheemraadschap van Rijnland en drinkwaterbedrijf Dunea mogelijkheden om de steeds problematischere zeewaterkwaliteit te verbeteren. Dat is nodig, want zonder ingrijpen is een permanent negatief zwemadvies voor de Katwijkse kust een kwestie van tijd.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.