Aantal WW-uitkeringen in regio Holland Rijnland blijft groeien

© Archieffoto ANP / Lex van Lieshout

Binnert Glastra
Leiden

Het aantal WW-uitkeringen in de regio Holland Rijnland neemt nog altijd sterker toe dan landelijk, maar niet meer zo sterk als in april. Het aantal uitkeringen ligt nu ongeveer op het niveau van 2018. Dat meldt het UWV.

Na de spectaculaire stijging van het aantal WW-uitkeringen in april, met 18 procent, vlakt ook de curve daarvoor af. Eind mei verstrekte het UWV in Holland Rijnland 7.927 uitkeringen, 252 meer dan een maand eerder. Een toename van 3,3 procent. Landelijk lag de stijging op 3,1 procent.

In iets meer dan twee maanden tijd is het aantal uitkeringen daarmee terug op het niveau van twee jaar geleden, stelt het UWV. „We zien gelukkig dat er nog wel vacatures zijn. Werkzoekenden zullen in deze tijd echter verder moeten kijken dan hun vertrouwde functie om een baan te vinden, bijvoorbeeld door gebruik te maken van mogelijkheden die een carrièreswitch ondersteunen”, laat UWV-arbeidsmarktadviseur Frank Verduijn weten.

Horeca

De hardste klappen vielen ook in mei in de sector horeca, catering & recreatie. De sluiting van eet- en drinkgelegenheden trok de voorbije maanden een zware wissel op de sector, met groot verlies van werkgelegenheid tot gevolg. De helft van de horecabedrijven gaf in mei aan te verwachten dat het personeelsbestand zal krimpen.

Ook werden er in mei meer WW-uitkeringen verstrekt aan werkzoekenden uit de zakelijke diensten en detailhandel. Direct na afkondiging van de ’intelligente lockdown’ sloten veel winkels tijdelijk hun deuren. Winkelend publiek ging aanvankelijk alleen voor de noodzakelijke boodschappen naar buiten. In mei raakten de winkelstraten weer iets voller, maar het omzetniveau van vorig jaar is nog ver weg. Ruim 95 procent van de detaillisten verwacht dat het personeelsbestand voorlopig niet zal toenemen. Zakelijke diensten worden vooral getroffen omdat steeds meer ondernemers vanwege de voortschrijdende coronacrisis de hand op de knip houden.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.