Petitie voor meer roetveegpieten in Leiderdorp

In Leiden had Sinterklaas vorig jaar al zwarte en roetveegpieten mee.© Foto Hielco Kuipers

Aad Rietveld
Leiderdorp

De stichting Intocht Sinterklaas Leiderdorp en de gemeente overleggen na de zomer over de kleur van de Pieten bij de jaarlijkse intocht van de goedheiligman. Dat zegt de gemeente naar aanleiding van een petitie die dinsdag op internet is gezet onder de titel Meer roetveegpieten in Leiderdorp.

In de petitie worden de stichting en de gemeente opgeroepen Sinterklaas bij zijn intocht te laten vergezellen door het liefst alleen, maar in ieder geval meer roetveegpieten. Vorig jaar november stonden er op de pakjesboot, toen die in Leiderdorp aankwam, alleen nog maar traditionele zwarte pieten.

De opsteller van de petitie vindt die Piet een ’oude raciale karikatuur’ en de combinatie van de ’soms enge zwarte knecht in dienst van een zachtaardige witte man een negatief stereotyperend beeld’. De stichting Intocht Sinterklaas zou moeten zorgen voor meer roetveegpieten en de gemeente Leiderdorp zou daar ’actief aan moeten meewerken’.

Annemiek de Groot liet vorig jaar al weten dat stichting Intocht Sinterklaas zich beraadt over het uiterlijk van de Pieten. ,,We willen best bewegen, maar in ons eigen tempo’’, zei ze toen.

De petitie voor roetveegpieten in Leiderdorp krijgt overigens nog niet veel steun. Hij is in drie dagen pas twee keer ondertekend.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.