Haast en misplaatst vertrouwen veroorzaakten de grote bruggenstoring van 27 mei
De Zijlbrug tussen Leiden en Leiderdorp.© Archieffoto Cyclomedia
De grote storing bij meerdere bedieningscentrales voor beweegbare bruggen in Zuid-Holland, op 27 mei, is het gevolg van haast en enig misplaatst vertrouwen in de kwaliteit van voorbereidend werk voor het aansluiten van de nieuwe Sint Sebastiaansbrug in Delft. Dat blijkt uit de evaluatie van het incident, schrijven Gedeputeerde Staten (GS) aan Provinciale Staten (PS).
Dat de oorzaak van alle knipperende lampjes op schakelpanelen en onbeweeglijke bruggen in de provincie bij de Sint Sebastiaansbrug lag, was de bewuste dag direct al duidelijk. De nieuwe brug werd die dag aangesloten op het bedieningssysteem.
Naar nu blijkt, had dat eigenlijk nog helemaal niet mogen gebeuren. Het is een ongeschreven regel dat die specifieke werkzaamheden plaatsvinden op een moment dat de bruggen niet bediend worden: ’s nachts dus.
Omdat de voorbereidingen goed waren verlopen, betrokkenen de nieuwe brug zo snel mogelijk in gebruik wilde nemen en omdat de aannemer het liever had, is besloten het toch overdag te doen. Het was immers een letterlijk ongeschreven regel: nergens staat dat het ’s nachts móét.
Dat gaat nu veranderen, als het aan Gedeputeerde Staten ligt, die de kwestie ’kwalijk’ noemen. Het voorval wordt betrokken bij een dit jaar gestart onderzoek naar de veiligheidscultuur bij de provinciale Dienst Beheer en Infrastructuur. Vast staat al dat de werkafspraken voor dit soort handelingen expliciet worden vastgelegd in werkprotocollen, zodat het niet weer kan gebeuren.
De uiteindelijke vertragingsschade door de storing valt gelukkig mee, stellen GS. ,,Op de vaarweg hebben in totaal 8 beroepsschepen hinder ondervonden. Deze schepen hebben, afhankelijk van het traject waarop zij zich bevonden, tussen 30 minuten tot ongeveer 2 uur vertraging opgelopen. Uit analyse blijkt verder dat, bij een storing op het netwerk, de situatie voor weg- en vaarweggebruikers veilig is gebleven.’’